Podejrzewam, że jeśli chodzi o licencję to jednak trzeba wyrobić. Jest to jednak inny sprzęt, inny regulamin (z którego jest egzamin), inne warunki ścigania. Dla pewności warto zadzwonić albo wysłać mailem zapytanie do PZM.
Puchar GKSK to zawody ogólnopolskie dla kategorii nazywanej obecnie Open. Poniżej wyciąg z regulaminu.
"2. Szczeble mistrzostw kartingowych
Mistrzostwa kartingowe przeprowadza się na szczeblach:
a)
ogólnopolskim: Międzynarodowe Kartingowe Mistrzostwa Polski, Kartingowe Mistrzostwa Polski, oraz
zawody Pucharowe,
b) strefowym: Kartingowe Mistrzostwa Stref,
c) okręgowym: Kartingowe Mistrzostwa Okręgów."
W skrócie w kategorii Open jeździ obecnie sprzęt na ramach od dowolnego producenta, spełniających warunki regulaminu technicznego tej kategorii (dostępny na stronach PZM). Silniki dwusuwowe WSK, zgodne z regulaminem techn. kategorii Młodzieżowej 125 (M125) lub silniki czterosuwowe zgodne z regulaminem techn. kategorii Popularnej (też 125ccm). Te dwie kategorie jeżdżą obecnie razem jako kategoria Open. Sprzęt do Popularnej można nabyć od dystrubutora w sensownych cenach (info w komunikacie z poprzedniego roku na stronach PZM), silniki są plombowane, nie wymagają dużo pracy. Przy WSK trzeba się nieraz "trochę"

napracować ale dozwolone są duże ingerencje w silnik. Osiągi są zbliżone, zwłaszcza na średnio szybkich i wolniejszych torach ale topowe silniki WSK wydają się być obecnie nieco szybsze (wyniki Chudego mówią same za siebie, nie ujmując oczywiście jego umiejętnościom). Słabsze lub czekające na remont silniki WSK (mój) na takich torach jak Gostyń jeszcze dają radę powalczyć z Popularną (P1 poprzednio w Gostyniu na KMS) ale do takiego wyniku potrzeba im też trochę szczęścia - sprawdź poprzednią relację Chudego. Teraz w Gostyniu na GKSK dałem radę walczyć z Bartkiem, który dysponuje zdecydowanie mocniejszym sprzętem ale coś miał wtedy nie tak ustawione. W Radomiu już nie miałem z nim i Danielem szans. Lekko zostawałem też za Popularną ale to już była kwestia przerywanej pracy silnika i właśnie jego zużycia, być może też ustawień. Moich wyników z Lublina nie ma sensu brać pod uwagę przy porównywaniu obu kategorii, bo nie miałem opon deszczowych, a przejściowe zupełnie nie dawały rady. Bardziej miarodajne będzie porównanie innych kartów. Generalnie osiągi są zbliżone, a jak to razem jeździ widać na filmikach.
Dla identyfikacji:
1 Bartosz Grześkowiak M125 (czerwono-biały kart)
5 Marcin Jagła Popularna (czerwony kart)
11 Daniel Nawrot M125 (biały kart)
14 Tomasz Jarzyk M125 (srebrny kart)
44 Wiktor Borowiak Popularna (niebieski kart, w Gostyniu teraz nie startował)
50 Robert Kliszewski M125 (czarno-żółty kart)
Pozostały kart (nie pamiętam numeru) to Worl Formula, nie klasyfikowany z nami, szybszy o jakieś 4 sek na okrążeniu.
Wyniki zawodów ogólnopolskich na
http://www.kartresults.pl. Mam nadzieję, że to nieco pomoże się zorientować