Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Serie wyścigowe > Liga rFactor F1 1979

[F1'79 2010] Sprawy Organizacyjne

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga rFactor F1 1979 Wyścigi na platformie rFactor Liga F1'79

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 15-11-2009, 23:50   Post #1 (permalink)
Administratur
Awatar groovy

[F1'79 2010] Sprawy Organizacyjne

Dwa wyścigi do końca sezonu, i nie zapowiada się byśmy gdzieś mieli się zawinąć w przyszłym sezonie. Dlatego zakładam ten temat, żebyście podzielili się swoimi propozycjami, jakie macie opinie, może jakieś konstruktywne sugestie.
Poniżej podaję kwestie nad którymi gorąco dyskutujemy w dziale administracyjnym.
  • Mod
Nie będzie większych zmian, może jakieś drobne poprawki.
  • Tory
Powiem szczerze. Póki co nie podamy, bo dyskusja skupi się na torach, a i tak nic z niej nie wyniknie.
  • Dystans
300km, czyli równowartość 100% dystansu.
  • System
Dopracowany system pieniężny. Napewno zmieni się cena Mcla M29. Dodatkowo mamy propozycję wyrównania bolidów w środku stawki co powinno "poprawić" w pewien sposób problem jednobolidowego gridu. Dodatkowo zastanawiamy się nad promowaniem kierowców bazując na tym na jakich pozycjach dojeżdżają do mety. Im niższa pozycja na mecie tym więcej pieniędzy wpłynie do budżetu danego kierowcy. Oczywiście będzie to 'zapomoga' minimalna, żeby nie doszło do sytuacji takiej gdzie najwolniejsi kierowcy walczą z najszybszymi.
Taki 'sponsoring' w nieznaczny sposób ścisnąłby stawkę i możliwe, że zlikwidowałoby problem jednokolorowego gridu.
  • Teamy
Będą otwarte, max 3 osoby, żadnych restrykcji.
  • Rating
Rating dosięgnął i nas. Od przyszłego sezonu by móc ubiegać się o licencję trzeba będzie mieć ileśtam ratingu. Jeszcze nie wiemy dokładnie ile będzie wymagane, jak tylko ustalimy to wam powiemy.

I pytanie. Czy chcecie białego Brabhama BT49 w przyszłym sezonie?
groovy jest offline  
Rating: 54326 | Skill: 10.77 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Logitech G25 | Własny układ H | Hamowanie: heel & toe | Zmiana biegów: Układ H
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 00:07   Post #2 (permalink)
Awatar Zenon

Ładny.
Rozumiem że system pieniężny jest już zaklepany na amen? Bo chodził mi po głowie system kar wagowych dla każdego bolidu - im szybszy tym cięższy. Chyba prostszy system.
Zenon jest offline  
I've upped my attitude....up yours!

Rating: 70451 | Skill: 6.21 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 00:11   Post #3 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar Qbekbear

Chcemy białego Brabiego

Kurczę, muszę wreszcie tu wystartować. Mam nadzieję, że wystarczy czasu na F1'79, bo WTCC to priorytet

Podoba mi się, że wreszcie będzie 100% dystansu. Nie lubię jeździć z przeświadczeniem, że to nie jest full real

Byłbym TROSZECZKĘ sceptyczny co do uzależniania ilości $$$ od pozycji na mecie. Musicie tutaj bardzo uważać, aby nie przedobrzyć, choć sam pomysł jest IMHO OK.

Post może mało konstruktywny, ale chciałem tak symbolicznie zaznaczyć swoją obecność w tym dziale
Qbekbear jest offline  

Rating: 24458 | Skill: 6.80 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 01:45   Post #4 (permalink)
Awatar TommyWu

Łałałiła! ! ! Pewnie, że białego Brabhama chcemy.

100% dystansu super, może wreszcie da się softy zajechać. Co do torów, to ja jestem za tym, żeby były w jak największej części inne niż w tym sezonie (z puli pozostałych torów 79 + bonusy). Moje typy z bonusów to Charade, Anderstop i może ewentualnie Brands.

Natomiast pomysł ze sponsorowaniem słabszych mi się wstępnie nie podoba

Aha, coś chyba Gared pisał, że ma być jak w realu. Czy zmieni się punktacja wobec tego ?
TommyWu jest offline  
Mam całkiem nieźle poukładane w głowie.Wszystkie blaszki i rurki są równiutko przymocowane i to nieprawda jest, że jakiś kabelek wystaje. Mam radziecki atest, ważny do 2026 r.

Rating: 27476 | Skill: 5.66 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 11:41   Post #5 (permalink)
Administrator F1'79
Awatar coro2000

rFactor Historic DRM 2011 Zima

Aby było tak jak w realu to jeszcze daleka droga. Trzeba by wybrać tory tylko z 79 roku i najlepiej aby były wszystkie, a muszę przypomnieć że jechali wtedy 15 wyścigów a my możemy zorganizować tylko 12. Trzeba by zrezygnować z systemu pieniężnego i porobić zespoły dwuosobowe jeżdżące cały sezon tym samym bolidem. Do tego potrzebny jest jakiś system, np system Gareda z F1. Kto znajdzie wtedy menadżerów?. Moim zdaniem pełny real jest nieosiągalny.

Co do zmiany systemu punktowego to po podstawieniu tego z reala (punktacja 9,6,4,3,2,1 i odrzucanie wyników z najgorszych wyścigów) klasyfikacja w obecnym sezonie wyglądała by tak:
1 Phantom 48
2 RafQ 38
3 Groovy 33
4 IceMan 26
5 Kobel 22
6 Wujo 17
7 Coro 17
8 Rochu 9
9 Draus 9
10 TommyWu 7
11 Lucas 5
12 Larus 4
13 Majeklth 3
14 Gared 3
15 RM 2
16 Sewer 1
17 Cab 1

I jak to się wam teraz podoba?
coro2000 jest offline  
Rating: 62572 | Skill: 8.07 | OpenRating: 3274
Logitech G25 | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Układ H
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 12:31   Post #6 (permalink)
Administrator FIA GT
Awatar Krzysztof Szczech

Dofinansowanie za słaby wynik - jestem przeciw, bo to stąpanie po cienkim lodzie. Mogą z tego paradoksy wyjść.
System punktowy (obecny) jest ok. Na Oster przydepnąłem i zacząłem gonić Wujo. W/g mnie jest to motywujące, że nawet debiutant, poza Top10, może o coś walczyć, jak nie dla siebie, to dla zespołu. Poza tym, mniej doświadczeni i utalentowani kierowcy mają wówczas jakąś rację bytu w lidze - między sobą rywalizują.
Jakby za P10-P15 nie było punktów, a sensowne tylko za Top5, to by się mógł wytworzyć taki proceder, że jedzie się raz czymś szybkim, a potem 2 wyścigi najtańszym możliwym autem, bo w środku stawki nie ma sensownych punktów i szkoda kasy. Jakby do tego był jeszcze bonus pieniężny za dalsze pozycje to już w ogóle 1/3 stawki by się ścigała, a 2/3 jechało najgorszym bolidem bez przygotowania do wyścigu (byle się do mety dotoczyć).
Krzysztof Szczech jest offline  

Rating: 35248 | Skill: 5.24 | OpenRating: 7300
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 13:08   Post #7 (permalink)
Awatar Gared

Widziałem na forum administracyjnym wstepny projekt owego finansowania. Różnica pomiędzy P1 a P15 jest tak śmiesznie mała, że jazda w końcówce stawki tylko po to aby mieć więcej kasy to dla kogoś, kto chce walczyć powiedzmy o top8 to strzał we własną stopę.

Co do full real w F1'79 to systemu managera sobie nie wyobrażam. W 2010 oddajemy sezon 1979, w 2011 1980, a co z 2012? W F1 punktowanie tylko top8 jest równoważone przez system managera (tam cenna jest każda pozycja, nawet jeśli nie ma za nią punktów). Tutaj punktowanie top15 jest bardziej sensownym wyjściem.

Co do torów to ja bym pojechał tylko te z 1979, ale ja jestem pod względem get real ortodoksem i dla mnie w tej lidze jest miejsce tylko na tory z trackpacka 1979.
Gared jest offline  

Wilk-leniwiec (Możesz mówić, Cesarz słucha).
ATARI 130 XE + MAGNETOFON .

Rating: 27246 | Skill: 5.77 | OpenRating: -240
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 13:08   Post #8 (permalink)
Awatar TommyWu

Cytat: Napisał coro2000 Zobacz post
I jak to się wam teraz podoba?
Podoba mi się tylko to, że są mniejsze liczby . Ale zupełnie odpadłaby walka o dalsze pozycje kierowców, którzy zasiedli w "złomach". Chyba obecnie jest jednak najlepiej. Największym ruchem w kierunku get-real będzie i tak zwiększenie dystansu wyścigów.

Krzysztof dobrze opisał możliwy czarny scenariusz. Proponuję zostawić system Rocha w czystej formie, tylko popracować nad cenami bolidów. Zawsze jest tylko małe niebezpieczeństwo, że znów znajdzie się bolid taki jak w tym roku McLaren, który zaleje gridy. Nie jest to jakiś duży problem, ale pewnie coś można by zaradzić.
TommyWu jest offline  
Mam całkiem nieźle poukładane w głowie.Wszystkie blaszki i rurki są równiutko przymocowane i to nieprawda jest, że jakiś kabelek wystaje. Mam radziecki atest, ważny do 2026 r.

Rating: 27476 | Skill: 5.66 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 13:08   Post #9 (permalink)
rex
Awatar rex

Pozwole sobie ustosunkować się do proponowanych zmian mimo, iż nie wiem czy będę miał czas w przyszłym roku startowac (baby)
Mod - tu raczej nie ma co poprawiac i wymyslac (ewentualnie oprawa graficzna by była jeszcze ładniejsza)
Tory - .....................
Dystans - 300km już kiedys o tym mówiłem
Teamy - 3 osoby, brak restrykcji w obecnym sezonie głównie osoby dołączające w trakcie miały inne plany co do występów innymi autami i dlatego powstało kilka 1 osobowych zespołów, a można sie fajnie pobawic
Rating - najmniej istotna sprawa w tej lidze i oby wprowadzenie ograniczenia nie pozbawiło niektórych kierowców możliwości startów w GP.
System - cóż kwestia trudna, bo co by nie zrobił i tak znajdzie się osoba, której nie bedzie to albo tamto pasowało. Jestem zdania, że im więcej zmian, tym więcej rozczarowań. Obecny system pieniężny idealny nie jest i załatwił choćby klasyfikacje druzynową (tak dla przykładu) Tak sobie myśle czy powiązanie obecnego systemu pieniężnego z "dżentelmeńską umową" jaka była 2 lata temu (fakt, była tylko z nazwy) nie byłoby ciekawym rozwiązaniem.
Podstawą byłby obecny system pienieżny, trzeba by tylko poprawić wartość bolidów i zmniejszyć rozpiętość cenową (to jest nie tak bardzo istotne) i dopisać zasadę w regulaminie, że każdy zawodnik pomimo oszczędzania pieniędzy danym bolidem może przejechac tylko 2 wyścigi. Powodowałoby to dużo większe urozmaicenie gridu i w całym sezonie dany driver musiałby wykorzystać minimum 6 bolidów Trzeba oczywiście zrównoważyc odpowiednio wartości bolidów, ale zwazywszy doswiadczenia z systemem pieniężnym z obecnego sezonu byloby to jak najbardziej wykonalne Co do wyrównania szans mysle ze byloby to o wiele bardziej sprawiedliwe Wolniejszy kierowca przeciez moze doslownie w ostatniej chwili zmienic bolid na szybszy jesli uzna ze jest w stanie powalczyc, ale musi sie liczyc w tym ze w nastepnym wyscigu szybsi beda jechac lepszym bolidem i tu się wszystko wyrównuje w kontekscie calego sezonu. Summa summarum każdy ma równe szanse
Tak mi się bynajmniej wydaje

Edit:
Tomek ciężko zajechac auta bo nie jedziemy full dystansu wypadałoby zebrac się przed sezonem na jakis wyscig na full dystansie i potestowac jak najwieksza liczbe bolidów pod kątem awaryjności
rex jest offline  

Ostatnio edytowane przez rex : 16-11-2009 - 13:19

Rating: 16611 | Skill: 3.65 | OpenRating: -17
Logitech G25 | Hamowanie: heel & toe | Zmiana biegów: Układ H
Odpowiedź z Cytatem
stare 16-11-2009, 13:13   Post #10 (permalink)
Awatar Gared

Cytat: Napisał rex Zobacz post
Mod - tu raczej nie ma co poprawiac i wymyslac (ewentualnie oprawa graficzna by była jeszcze ładniejsza)
Czy ja wiem? W 1979 mało kto się meldował na mecie, bowiem auta były niesamowicie awaryjne. O autach z moda tego powiedzieć się nie da, bo zarżnąć je graniczy z cudem. Nawet jazda z turbo na 10 Renatą, szalenie w rilu awaryjną, nie stanowi żadnego problemu. Wprowadzenie takiej awaryjności jak w rilu mija się nieco z celem, bo chyba nikt nie chce aby połowy wyścigów nie kończyć przez engine failure, ale wprowadziłbym ryzyko wystąpienia takiej sytuacji. W tej chwili to ryzyko wynosi zero, a moim zdaniem powinno wynosić więcej.

Druga rzecz to czy w tych autach było coś takiego jak ogranicznik obrotów?
Gared jest offline  

Wilk-leniwiec (Możesz mówić, Cesarz słucha).
ATARI 130 XE + MAGNETOFON .

Rating: 27246 | Skill: 5.77 | OpenRating: -240
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
2010, f179, organizacyjne, sezon, sprawy

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania