Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Działy Tematyczne > Szkoła jazdy

Lekcja - Konfiguracja kierownicy

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Szkoła jazdy Dział przeznaczony dla osób chcących powiększyć swoją wiedzę z zakresu SimRacingu

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 13-12-2006, 10:58   Post #1 (permalink)
Administrator
Awatar McLaren

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do McLaren
Lekcja - Konfiguracja kierownicy

jak pisalem wczoraj szkole zrobimy na innych zasadach, czyli dyskusji otwartej a nastepnie ktos podsumuje wszystkie wypowiedzi w jeden tekst.

Pierwsza lekcja odnosi sie do konfiguracji kierownicy, czyli temat dosc rozlegly obejmujacy sterowniki, split axis, przypisywanie przyciskow funkcyjnych, co warto przypisac jakie macie z tym zwiazane doswiadczenia, jak ustawic opcje w simach (zwiazane z kierami) itp. Takze zapraszam do dyskusji i wymiany doswiadczen.
McLaren jest offline  

Rating: 72251 | Skill: 6.46 | OpenRating: 0
Logitech G25 | VPP Pedal-Set | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 12:27   Post #2 (permalink)
Awatar sebna

To zamiast pisać o czym mamy pisać było trzeba zaświecić przykładem i wszystko było by jasne.

Ja od siebie mogę powiedzieć ze jeżdżę na Momo Racing od niedawna na ustawieniach w Wingmanie:

Overall Force - 98%
Spring Effect - 98%

reszta na 0 i zafajkowany enable center spring force i oczywiście odfajkowane cobined pedals.

W grze steering lock ustawiam średnio miedzy 13 - 15*, ponieważ wcześniej jeździłem dość długo z center force na 100% mogę z cala pewnością stwierdzić ze w takim przypadku w ogóle nic nie czuć co sie dzieje z autem ale za to kierownica stawia przyjemny opór, którego teraz mi brakuje.

Pomimo ze podobno pedały w tej kierownicy lubia sie z czasem zużywać ja jeszcze niczego takiego nie zauważyłem w związku z czym nie musze używać DXTWEAKA żeby robić jakie kolwiek korekty zakresu ich działania.

A ustawienia z GTRa później do kleje.
sebna jest offline  

Ostatnio edytowane przez sebna : 13-12-2006 - 12:31
What are you looking here? What are you looking here?

Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 12:49   Post #3 (permalink)
Administrator FIA GT
Awatar MaXyM

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do MaXyM
no nie wiem. kazda kiera inna, kazdy jezdzi na innych *. My z mc na 720, ale sa tacy co maja dfp i jezdza na 400*.

Mysle ze bardziej wazne jest podanie ustawien w grze, takich jak
- liniowosc (axis sensitivity) = linear (w GTR/GTL/GTR2/rF ustawienie 50%)
- zaleznosc od predkosci (speed sensitivity) = 0
- dla kierownic DFP/G25 low speed steering rate (czy jak to sie nazywa) ma byc = 0

i tu tez zaczyna byc problem bo dla kier DFP/G25 tAk to bedzie, a dla innych mant to juz wymagac nie mozna.

Oczywiscie split axis powinien byc wlaczony. Ta sama opcja pod inna nazwa: combined axis powinna byc wylaczona.
MaXyM jest offline  
SLS developer :: sls.simracing.pl ::

Rating: 78894 | Skill: 7.43 | OpenRating: 3208
Logitech G25 | Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:09   Post #4 (permalink)
Awatar Ardis

Sebna a te ustawienia to do jakiego sima? No i w Wingmanie? Ja do Momo Racing używam Logitech Profiler 4.60.349.
Ardis jest offline  

Ostatnio edytowane przez Ardis : 13-12-2006 - 13:13
Rating: 7964 | Skill: 6.96 | OpenRating: 0
Thrustmaster Ferrari F430 FF Racing Wheel | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:10   Post #5 (permalink)
Awatar scoobie

1. Steering lock dobiera się na co najmniej tak duży, żeby przejechać najciaśniejszy zakręt na torze.
Inczej byłoby trochę bez sensu.
Ludzie, którzy mają "wieloobrotowe" kiery (DFP, G25) mogą tutaj zaszaleć dobierając również kąt obrotu kiery. Jeśli ja np. mam w rf F1 steering lock 30° i 750° obrotu kiery (DFP), to mam przełożenie 25. To tak samo, jakby ktoś z kierownicą 270° ustawił steering lock ok. 11°.
Czyli mam dość precyzyjne kręcenie kółkiem, ale jak mocno zakręcę, to mogę zawrócić auto prawie w miejscu.
Z drugiej strony przy tak dużym przełożeniu muszę dużo kręcić. Force Feedback w DFP, jeśli jest ustawiony na dość silny, nie pozwala na super szybkie kręcenie kierą, więc przy takim ustawieniu dość trudno jest mi błyskawicznie założyć dużą kontrę - to jest ewidentny minus takiego rozwiązania. Jeśli komuś to utrudnia życie, to musi zmniejszyć FF a przede wszystkim przełożenie (kosztem precyzji kierowania).

Ch-ka kierownicy, ustawiana w grze - zawsze liniowa. Speed sensitive steering - zawsze zero. Niestety ludzi z kierami o małym obrocie pewnie nie stać na takie luksusy.

2. Ch-ka pedałów, regulowana w grze. 0% wykładnicza ... 50% liniowa ... 100% logarytmiczna (zazwyczaj, w różnych grach może być różnie).
Ja zazwyczaj (jak chyba większość nie-alienów) ustawiam na ok. 10-30%, czyli oś najpierw powoli reaguje a potem szybko. W GTR1 miałem najniżej ustawiony gaz (ok. 15%), bo wiadomo, że tam lekkie przegięcie z gazem na wyjściu z zakrętu, to murowany spin. Hamulec miałem trochę wyżej (20-25%).
W rFactor CTDP 2005, ponieważ jeździmy z TC, to gaz nie musi być ustawiony tak nisko (TC pomyśli za kierowcę) i dzięki temu przy dużym wciśnięciu pedału jest możliwość dokładniejszej regulacji (większa część skoku pedału przypada na duże wartości gazu).

3. Split axes (l.p. 1 axis, l.mn. 2 axes). Raczej konieczność w jeździe wyścigowej. Kto tego nie używa lub nie ma w swoich pedałach, ten potencjalnie tylko traci. Tzn. alien pewnie i tak będzie szybszy od reszty, ale ten sam alien po włączeniu split axes będzie jeszcze szybszy niż był bez split axes.

Co do innych rzeczy, to nie wszystko jest dla mnie jasne, to nie piszę
scoobie jest offline  
Rating: 19406 | Skill: 10.61 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:15   Post #6 (permalink)
Sev
Awatar Sev

Cytat: Napisał MaXyM Zobacz post
Oczywiscie split axis powinien byc wlaczony. Ta sama opcja pod inna nazwa: combined axis powinna byc wylaczona.
Jakby ktoś nadal nie wiedzaił o c chodzi to przetłumaczę z polskiego na nasz: Chodzi o to żeby osie pedału gazu i hamulca działały oddzielnie, tj. niezależnie od siebie. A skutkuje to tym że w grze jednocześnie może być wciśnięty hamulec i gaz co można sprawdzić w oknach profilowania kontrolera w danym simie. Co to daje w praktyce - o tym już w innych lekcjach

Cytat: Napisał scoobie Zobacz post
...jest możliwość dokładniejszej regulacji (większa część skoku pedału przypada na duże wartości gazu)
I prawidłowo - w prawdziwym bolidzie skok pedału gazu jest tak duży że w stosunku do skoku z samochodu drogowego ma się wrażenie że wynosi on 90* Ale to tylko wrażenie. W praktyce, jeżeli wzielibyście skok np. z pedałów do Momo Racing to dla bolidu F1 powinien być ponad 2 jak nie 3 razy większy.
Sev jest offline  

Ostatnio edytowane przez Sev : 13-12-2006 - 13:20
Ale po co te nerwy...

Rating: 8859 | Skill: 6.26 | OpenRating: 0
Logitech Momo Racing | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:17   Post #7 (permalink)
Administrator
Awatar McLaren

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do McLaren
ja moze opisze co to jest split axis

split axis oznacza oddzielne osie gazu i hamulca czyli najprosciej mowiac oznacza to tyle ze te pedaly dzialaja niezaleznie. Wlaczony split axis powoduje ze gaz i hamulec sa na tej samej osi czyli dla przykladu gdy os posiada rozdzielczosc 8bitowa (256 pozycji) to gdy oba pedaly sa w stanie spoczynku os przyjmuje wartosc centralna czyli 128. Teraz wciskajac gaz powodujemy swiekszanie tej wartosci i komputer rozpoznaje wcisniecie gazu gdy wartosc jest wieksza od 128, natomiast wszystkie wartosc nizsze od 128 to hamowanie. Wydajsie sie to byc ok az nie przyjdzie nam do glowy wcisniecie gazu i hamulca jednoczesnie, plus z gazu niweluje sie z munusem z hamulca co w rezultacie daje nic czyli nie majac split axix i wciskajac oba pedaly do konca mamy taki sam stan jak nie wciskajac nic

Po co sa osobne osie

pomijajac to ze sa osobne wiec juz z nazwy wyglada to lepiej pozwala na prawdziwie wyczynowa jazde i uzywanie obu pedalow jednoczesnie. W dalczych lekcjach zapewne bedzie omawiane balansowanie samochodem za pomoca gazu podczas hamowania.

dwa slowa takze o liniowosci osi ktora mozemy ustawiac w simach

50% oznacza funcje liniowa czyli przekrecenie kierownicy o 10stopni powoduje ze taka sama wartosc jest przekazywana na wirtualna kierownice, zwiekszanie tej wartosci w kierunku 100% powoduje przesuwanie charakterystyki w strone wykladnicza czyli obrot o pierwsze 10stopni to dla przykladu 30 stopni na kierze wirtualnej, kolejne 10stopni na naszej kierze to 20stopni na kierze wirtualnej itp czyli w zakresie pozycji centralnej mamy na poczatku bardzo duza czulosc i w miare dalszego wychylania osi ta czulosc maleje.
i na koniec zmniejszanie wartosci ponizej 50% powoduje przesuwanie charakterystyki w strone logarytmiczna czyli w poczatkowym zakresie mamy male zmiany na wirtualnej kierze a w koncowym bardzo duze
McLaren jest offline  

Ostatnio edytowane przez McLaren : 13-12-2006 - 13:19

Rating: 72251 | Skill: 6.46 | OpenRating: 0
Logitech G25 | VPP Pedal-Set | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:22   Post #8 (permalink)
Awatar Leon

No to moje 3 grosze

Kiera Wingman Formula GP. Ustawienia w rFactor:
Speed sensitive = 15%
Steering = 15%, Deadzone = 3%, Steering lock 12-17*
Gaz = 50%, Deadzone = 0%
Hamulec = 35 %, Deadzone = 0%
Low speed steering = 0
Podobne ustwienia w GTR, GTL, F1C.
Ogromny zasób 4 guzików na kierownicy wykorzystuję do balansu hamulców, speed limitera i świateł lub jeżeli jest to wymagane sprzęgła. W opcjach sterownika wyłączone combined axis.
Wynalazków typu profiler czy dxtweak nie używam.
Leon jest offline  

Rating: 49947 | Skill: 8.54 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:35   Post #9 (permalink)
Awatar Ardis

Ja do N2003 mam tak
W Logitech Profiler i w grze: I tak mi najbardziej pasuje do Momo Racing w Nascar 2003.
Ardis jest offline  

Ostatnio edytowane przez Ardis : 15-06-2007 - 15:52
Rating: 7964 | Skill: 6.96 | OpenRating: 0
Thrustmaster Ferrari F430 FF Racing Wheel | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 13-12-2006, 13:48   Post #10 (permalink)
Awatar scoobie

Cytat: Napisał McLaren Zobacz post
Wlaczony split axis powoduje ze gaz i hamulec sa na tej samej osi
Oczywiście wszystko OK, ale lepiej się nie mylmy
WYŁączony split axes, albo ączony combined axes to powoduje.

zwiekszanie tej wartosci w kierunku 100% powoduje przesuwanie charakterystyki w strone wykladnicza (...) mamy na poczatku bardzo duza czulosc i w miare dalszego wychylania osi ta czulosc maleje.
Tak, ale to jest ch-ka logarytmiczna a nie wykładnicza (załączony rysunek).

zmniejszanie wartosci ponizej 50% powoduje przesuwanie charakterystyki w strone logarytmiczna czyli w poczatkowym zakresie mamy male zmiany na wirtualnej kierze a w koncowym bardzo duze
Tak, ale to jest ch-ka wykładnicza a nie logarytmiczna (załączony rysunek).
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wykl_logar.jpg (14,2 KB, 193 wyświetleń)
scoobie jest offline  
Rating: 19406 | Skill: 10.61 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
kierownicy, konfiguracja, lekcja

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania