1. Steering lock dobiera się na co najmniej tak duży, żeby przejechać najciaśniejszy zakręt na torze.
Inczej byłoby trochę bez sensu.
Ludzie, którzy mają "wieloobrotowe" kiery (DFP, G25) mogą tutaj zaszaleć dobierając również kąt obrotu kiery. Jeśli ja np. mam w rf F1 steering lock 30° i 750° obrotu kiery (DFP), to mam przełożenie 25. To tak samo, jakby ktoś z kierownicą 270° ustawił steering lock ok. 11°.
Czyli mam dość precyzyjne kręcenie kółkiem, ale jak mocno zakręcę, to mogę zawrócić auto prawie w miejscu.
Z drugiej strony przy tak dużym przełożeniu muszę dużo kręcić. Force Feedback w DFP, jeśli jest ustawiony na dość silny, nie pozwala na super szybkie kręcenie kierą, więc przy takim ustawieniu dość trudno jest mi błyskawicznie założyć dużą kontrę - to jest ewidentny minus takiego rozwiązania. Jeśli komuś to utrudnia życie, to musi zmniejszyć FF a przede wszystkim przełożenie (kosztem precyzji kierowania).
Ch-ka kierownicy, ustawiana w grze - zawsze liniowa. Speed sensitive steering - zawsze zero. Niestety ludzi z kierami o małym obrocie pewnie nie stać na takie luksusy.
2. Ch-ka pedałów, regulowana w grze. 0% wykładnicza ... 50% liniowa ... 100% logarytmiczna (zazwyczaj, w różnych grach może być różnie).
Ja zazwyczaj (jak chyba większość nie-alienów) ustawiam na ok. 10-30%, czyli oś najpierw powoli reaguje a potem szybko. W GTR1 miałem najniżej ustawiony gaz (ok. 15%), bo wiadomo, że tam lekkie przegięcie z gazem na wyjściu z zakrętu, to murowany spin. Hamulec miałem trochę wyżej (20-25%).
W rFactor CTDP 2005, ponieważ jeździmy z TC, to gaz nie musi być ustawiony tak nisko (TC pomyśli za kierowcę) i dzięki temu przy dużym wciśnięciu pedału jest możliwość dokładniejszej regulacji (większa część skoku pedału przypada na duże wartości gazu).
3. Split axes (l.p. 1 axis, l.mn. 2 axes). Raczej konieczność w jeździe wyścigowej. Kto tego nie używa lub nie ma w swoich pedałach, ten potencjalnie tylko traci. Tzn. alien pewnie i tak będzie szybszy od reszty, ale ten sam alien po włączeniu split axes będzie jeszcze szybszy niż był bez split axes.
Co do innych rzeczy, to nie wszystko jest dla mnie jasne, to nie piszę