Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Serie wyścigowe > Liga Race07 WTCC

[WTCC 2011] Propozycje zmian na sezon 2011 w lidze WTCC

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga Race07 WTCC Wyścigi na platformie Race07 Liga WTCC

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 23-11-2010, 10:11   Post #1 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

[WTCC 2011] Propozycje zmian na sezon 2011 w lidze WTCC

Trzeba kuć żelazo póki gorące i od razu po zakończeniu ostatniego wyścigu w sezonie 2010 chcemy się zapytać co Wam się podobało, a co byście zmienili w przyszłym sezonie, czyli 2011.

Jest jeszcze sporo czasu do jego startu więc można poprawić to, co było złe/słabe w tym sezonie aby jeszcze lepiej się ścigało.

Póki co w gronie Administracyjnym omawialiśmy pewne propozycje zmian i główne to:
  1. Jedziemy na Race07+SeatTDI czy przechodzimy na RaceOn z sezonem 2008? Może użyć samochody z STCC? Kwestia tego czy będą osoby chętne do zakupu RaceOn. Ostatnio pojawiają się jakieś wersje Cruza więc można by i jego wykorzystać o ile będzie dobrze zrobiony.
  2. Zmiana torów. W przyszłym sezonie mamy zielone światło na 11 wyścigów. Na pewno odpadną:
    Pau - definitywnie odpada bo były z nim problemy przy 30 zawodnikach.
    Walencja - dużo ścinania i dużo kontrowersji do tego na maksa już objeżdżony
    Trzymamy się realnego kalendarza czy może w celu urozmaicenia użyć torów odbiegających nieco od realnego WTCC np. Laguna Seca, Knutstorp, Magny-Cours (dawno go nie było) - jeżeli ścigaliście się na jakiś ciekawych torach autami WTCC to podajcie (najlepiej z linkami) i się zastanowimy.
  3. Zmiana kar wagowych. Chyba każdy się zgodzi, że obecny system jest troszkę za ciężki.
  4. Zastanawiamy się nad wprowadzeniem startu lotnego w R1 i zatrzymanego w R2. Race07 posiada możliwość sztucznego startu lotnego.
  5. Można rozważyć zmianę systemu ustalania stawki do R2.
  6. Powrót do punktów za Pole Position (2 pkt), Fastest Lap (1 pkt) dojechanie do mety (1 pkt)?
  7. Do klasyfikacji brać liczbę punktów z 10 najlepszych wyścigów (przy 11 na sezon). W ten sposób jak komuś jakiś wyścig nie pójdzie (np. CL) będzie i tak miał nadal szansę na dobre miejsce w generalce.
  8. Zmiana systemu kar za wypadki. Zrezygnowanie z dodawanych sekund do wyścigu, w którym spowodowało się wypadek i zmiana ich na punkty U. Zebranie ustalonej liczy U powoduje automatyczne DQ na następny wyścig. W ten sposób wyścigi nie zostaną rozgrywane przy zielonym stoliku, a osoba notorycznie powodująca wypadki nie będzie się z nami ścigać.
  9. Wyjazd poza tor na qualu również zastąpić. Można to zrobić zakazem wyjazdu z boksu w qualu przyszłym lub odpowiednią ilością kar U. Jeżeli to ostatni wyścig sezonu wtedy ustalić jakąś karę czasową np. +15 s - choć tu bym się nie przejmował bo kończyć sezon będzie jak zwykle Macau, a tu się nie da ścinać
    Rozważaliśmy też za wyjazd w qualu cofanie o odpowiednią ilość miejsc w qualu przyszłym ale z powodu ograniczeń R07 ciężko byłoby to zrealizować.

Jak macie jakieś ciekawe pomysły lub coś Wam się szczególnie nie podobało to piszcie. Chcemy aby przyszły sezon był jeszcze lepszy (o ile to możliwe ) niż ten.
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W
32" Samsung LCD|Logitech G25|MX Revolution|CyberSnipa GamePad|Laptop Acer 5930G

Rating: 47968 | Skill: 8.92 | OpenRating: 3190
| Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 10:36   Post #2 (permalink)
Awatar TaKe2

No to ja szybko odpowiem na to co mi się rzuciło w oczy

ad.1) Jeśli o mnie chodzi to nie widzę przeszkód przed nabyciem RaceOn - jeśli się nie mylę to teraz chodzi coś koło 30pln więc nie ma tragedii a przydałyby się jakieś nowe autka

ad.2) Skoro mówisz, że dwa tory wypadają - a szkoda bo mi na nich dobrze szło - to proponuję zostawić to co było i dobrać te trzy których będzie Nam brakowało. I tu się kłania RaceOn bo są tam chyba jakieś tory z STCC

ad.3) Co do kar wagowych ta chyba warto by było nie tyle je obniżyć co zmniejszyć limit kar jaki można zdobyć do powiedzmy 60, 70? - taki Ponte musi mieć te 60 kg ziemniaków, żeby można było z Nim powalczyć

ad.4) Ja jestem za bo FWD mają problemy za starcie z BMW - choć i tak mniejsze na Race niż to było na rF - pod warunkiem jednak, że nie będzie to na zasadzie, że nagle gra wrzuca Cię w sam środek toru i nie wiesz gdzie jesteś bo wtedy będą same karambole. Nie pamiętam jak to się odbywa w Race. Mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi.

ad.5) Sądzę, że nie ma potrzeby.

ad.6) Chyba za PP 2 punkty wystarczą. Myślę, że nie ma potrzeby dawać punktów za FL, ale oczywiście możecie się ze mną nie zgodzić.

ad.7) Tu tez jestem przeciw, 11 wyścigów więc i 11 powinno się brać pod uwagę.

ad.8 i 9) Zdecydowanie jestem za! W FIA GT jest moim zdaniem dobry system z karami U i zakazem występowania w qualu w następnym wyścigu.

O i z rozpędu odpowiedziałem na wszystko Mam nadzieję, że do czegoś się moje uwagi przydadzą Jak coś jeszcze mi wpadnie do głowy - a pewnie tak będzie - to się odezwę...
TaKe2 jest offline  

Rating: 29786 | Skill: 5.70 | OpenRating: 1779
Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 10:52   Post #3 (permalink)
Administrator iRacing
Awatar sergi

ad.7 Czy SLS to potrafi?
sergi jest offline  
Rating: 32013 | Skill: 10.00 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 11:10   Post #4 (permalink)
klr
Awatar klr

Ja teraz tylko na szybko:

1) W sezonie 2008, albo STCC jest Volvo (piszę z pamięci) - chyba na RaceDepartment auto zostało zbanowane, bo ma za dobre osiągi. Trzeba by było się temu bliżej przyglądnąć, żeby nie było potem problemów (jeśli Volvo miało by się znaleźć w lidze).

4) Nie w każdym przypadku BMW ma przewagę na starcie. Nie będzie jej miało jeśli ma balast. BMW ma też tylko 5 biegów do dyspozycji i zależnie od toru i preferencji kierowcy może mieć zbyt długą jedynkę, żeby sprawnie wystartować, więc tak - jestem za wprowadzeniem startu lotnego

Start lotny można by zrobić tak jak to było robione w lidze R07 w wyścigach endu.

5) Obecny system odwracania stawki jest imho ok. Nic bym nie zmieniał.

8 i 9) Jestem jak najbardziej za zrezygnowaniem z doliczania czasu za przewinienia do wyścigów, w których miały one miejsce - nie będzie sytuacji, w której połowa stawki zyska na czyimś przewinieniu, a druga połowa nie zyska. Tym samym o wyniku i klasyfikacji generalnej będzie decydować bezpośrednia walka na torze, a nie zielony stolik
klr jest online  
RoadBumpAmp != 0 ssie, a Eyefinity nie.
"If people were objective LFS would win on rFactor forums too"

Rating: 31346 | Skill: 7.05 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 11:24   Post #5 (permalink)
Awatar victor79

ad1. Jeśli w RaceOn jest coś co uatrakcyjni ligę to tak ( nie znam Race On) Jak ktoś ma to niech może spróbuje opisać różnice sezonu 2008 z RaceOn i 2007 z R07 - łatwiej się będzie odnieść do tego.
ad2. Tory jak to tory - jednym pasują innym nie. mi jest wszystko jedno.
ad3. Nie dotyczył mnie w tym sezonie ale dał mi szanse na podium w ostatnim wyścigu sezonu. MAX 60 kg powinno być okej + pełny bak w R2 to musi spowolnić.
ad4.Zły pomysł. Brak kontroli nad pojazdem w kluczowym momencie startu. kiedyś próbowałem i zawsze przy przejmowaniu prowadzenia jest jakieś idiotyczne szarpnięcie... może sie to źle kończyć.
ad5. Dobry system - nie zmieniać
ad6 Popieram - każdy punkt zdobyty w taki lub inny sposób nakręca rywalizację
ad7. Wszystkie punkty zdobyte w sezonie powinny być liczone w generalce - z 11 wyścigów
ad8. zmiana na U zdecydowanie i troszkę ostrzej .... trzeba czuć że się zrobiło źle
ad9. Wyjazd poza tor na qualu ale na najszybszym okrązeniu.
victor79 jest offline  

Rating: 11656 | Skill: 3.92 | OpenRating: 833
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 11:42   Post #6 (permalink)
Awatar tombo

Cytat: Napisał BzYczek Zobacz post
Trzeba kuć żelazo póki gorące ...
  1. Jeżeli RaceOn jest za 30zł to pewnie się da go wprowadzić
  2. Dyskusja i propozycje, a potem i tak decyzję będzie musiała podjąć Administracja . Mi obojętne, ale Pau nie lubię i to popieram
  3. Ktoś tu wygrał PP i R1 na torze Macau mając 44kg wagi , a w czołówce był ktoś co miał więcej jeszcze ziemniaków . Zmniejszanie wagi spowoduje dominację niektórych tu alienów WTCC-owatych
  4. Wymaga obadania na treningach. Kiedy pierwszy test?
  5. A jakie są możliwości?
  6. Zdecydowane TAK, z dodatkiem, 1pkt za udział w wyścigu (czyli nawet gdy się nie dojechało), żeby zwiększyć konkurencję zawodników przed samym wyścigiem (udział w treningach żeby załapać się z czasem na race), bo odpuszczenie wyścigu spowoduje stratę pewnego punktu .
  7. Jak dla mnie odpada, bo lider generalki w ostatnim wyścigu może nie jechać a i tak wygrać. A jak ktoś zaliczy CL to będzie miał 1pkt za udział .
  8. Tak, ale może nie DQ, a przesunięcie o przykładowe 5 miejsc w klasyfikacji końcowej w następnym wyścigu.
  9. Tak, ale może nie zakaz tylko cofnięcie jak w poprzednim punkcie Edit: jak się da, a jak nie to popieram DQ na qual
[/QUOTE]
tombo jest offline  
Rating: 36731 | Skill: 5.66 | OpenRating: 0
Logitech DFP | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 11:43   Post #7 (permalink)
Awatar Marcoone

W RaceOn masz w ramach WTCC'08 dwa samochody nie występujące w sezonie 2007.
- Seat Leon TDI (ale ta różnica z punktu widzenia SRPL nie występuje, bo był TDI jako addon)
- Volvo C30

Przy czym Seat TDI z addona różni się od tego z RaceOn. Czym to za bardzo nie wiem (testów nie robiłem), ale na Okayamie do TDI z RaceOn nie pasował set z naszego TDI. Z tego co pamiętam to TDI z RaceOn jest szybsze od naszego Seata.

Poza tym w RaceOn są fajne wózki amerykańskie (American Muscle Car - współczesne typu Dodge Challenger, jakiś Cadillac, Charger, Camaro i chyba coś tam jeszcze). Zawsze można wtedy fajne funrace'y zorganizować
Marcoone jest offline  

Rating: 49418 | Skill: 5.07 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 11:55   Post #8 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

Dzięki za odzew

Cytat: Napisał klr Zobacz post
1) W sezonie 2008, albo STCC jest Volvo (piszę z pamięci) - chyba na RaceDepartment auto zostało zbanowane, bo ma za dobre osiągi. Trzeba by było się temu bliżej przyglądnąć, żeby nie było potem problemów (jeśli Volvo miało by się znaleźć w lidze).
Dokładnie tak jest. Standardowo program mWeight ma wpisane kary dla pojazdów:

Kod:
BMW 320si E90 Seq STCC,20
Volvo C30,10
Także inni to też zauważyli ale dzięki za przypomnienie.

Cytat: Napisał sergi Zobacz post
ad.7 Czy SLS to potrafi?
Jak nie potrafi to się pewnie da zrobić ale jak pisałem na forum adminów to przeciwwskazań nie było więc myślę, że da się zrobić.

Cytat: Napisał tombo Zobacz post
Ktoś tu wygrał PP i R1 na torze Macau mając 44kg wagi , a w czołówce był ktoś co miał więcej jeszcze ziemniaków . Zmniejszanie wagi spowoduje dominację niektórych tu alienów WTCC-owatych
Tu akurat się nie zgodzę To Wy daliście ciała na Macu - czyżby bandy Was przestraszyły? Powiem tak ja już 4 raz na tym torze jechałem poważny wyścig z tego w jednym poważnie narozrabiałem i miałem nauczkę... teraz pojechałem na maksa (z zamkniętymi oczami, żeby jechać z top3) i widocznie inni się nieco przestraszyli. Darek który robił lekko czas niskie 2.29 na trenach zrobił czas 2.29.9 więc to o czymś świadczy Ja nie wiem jak zeszedłem poniżej 2:30 i to na pierwszym i jedynym pomiarowym okrążeniu.

Cytat: Napisał Marcoone Zobacz post
Przy czym Seat TDI z addona różni się od tego z RaceOn. Czym to za bardzo nie wiem (testów nie robiłem), ale na Okayamie do TDI z RaceOn nie pasował set z naszego TDI. Z tego co pamiętam to TDI z RaceOn jest szybsze od naszego Seata.
Różni się skórką z 2008, a nie 2007 roku i do tego ma inne przełożenia biegów. Ogólnie to są bardzo podobne ale przez ustawienie skrzyni lepiej jeździ się tym z RaceOna. Z tego co pamiętam to oba mają dodane 30 kg aby wyrównać osiągi względem benzyniaków.
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W

Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 12:08   Post #9 (permalink)
Awatar tombo

Cytat: Napisał BzYczek Zobacz post
Tu akurat się nie zgodzę ...teraz pojechałem na maksa (z zamkniętymi oczami, żeby jechać z top3) i widocznie inni się nieco przestraszyli...
No widzisz. Tak czy inaczej potwierdzasz, że da się z ziemniakami być konkurencyjnym . No może nie wygrywać ale dojeżdżać w czołówce. Ponadto popatrz na klasyfikację generalną i liczbę osób, którzy zaliczyli zwycięstwo. Pokaż mi inną ligę, w której coś takiego jest. Może to świadczy o wyrównanej stawce, a może nie ma wśród nas aliena, ale wskazuje, że konkurencja w lidze jest bardzo duża i być może zasługą jest właśnie ten system kar wagowych jaki był w tym roku.
tombo jest offline  
Rating: 36731 | Skill: 5.66 | OpenRating: 0
Logitech DFP | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 23-11-2010, 12:12   Post #10 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

Można być konkurencyjnym jak inni przyjdą nie przygotowani albo jedziemy na torze na którym nie idzie wyprzedzać... zobacz co było jak kilku zawodników z jak to nazwałeś "czołówki" miało spore kary (Brands Hatch, Valencja) i nie była w stanie walczyć o nawet top10.

EDIT: Markow miał 77kg i zobacz jak skończył
BzYczek jest offline  

Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
2011, idzie, lidze, nowe, propozycje, sezon, wtcc, zmian

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania