Nadeszła pora na prezentację mojego kokpitu. Jest to produkt firmy Play-Max Karola Piątkowskiego. Moje sceptyczne podejście do tego typu urządzeń poszło w zapomnienie w dniu, w którym kurier dostarczył mi paczkę do domu. Po złożeniu, całość okazała się bardzo stabilna, a możliwość regulacji praktycznie wszystkiego daje pełne przystosowanie do własnych wymogów, no może pedaliera powinna być regulowana, bo leży zbyt płasko.
Regulacja długości + suwany fotel
Regulacja pułki pod shifter w dwóch płaszczyznach
Regulacja kolumny kierownicy w dwóch płaszczyznach
Regulacja pochylenia kierownicy
Zanim kupiłem kokpit, J@zzu powiedział mi tak:
- wiesz czego się najbardziej boje? Tej tyczki między nogami.
Od razu mówię, a J@zzu potwierdzi, że nie stanowi ona żadnej przeszkody. Możliwość przesuwania kolumny kierowniczej pozwala na dostosowanie dogodnej pozycji.
Mój Play-Max to model Plus Rally, z podstawką na H-shifter. Niestety na kilka dni przed dostawą, mój shifter od G25 wyzioną ducha. Pomyślałem, że long shifter dopełniłby całości mojego urządzenia.
Za wzór posłużył mi shifter by J@zzu. W pierwszej wersji pospawałem go własnoręcznie, ale się rozsypał po pierwszym teście. Skorzystałem więc z profesjonalnego zakładu i tak powstała pełna konstrukcja, która składa się z :
Play-Max Plus Rally
Kierownica G25 z kołem Sparco 350/9.
Klawiatura G13
Long Shifter
Racebord
Monitor iiyama 2710HDS
Dziś pierwsze testy Long Shiftera, więc wrażenia później. Pierwszy test przeprowadził J@zzu dziś z samego rana. Jego opinie poznacie jak się wypowie, ale wyglądał na zadowolonego. No może poza małym FFB, ale przy tym kole kierownicy nic więcej się nie wyciśnie.
Reszta na zdjęciach (sorry za jakość, ale nie radzę sobie z aparatem

):
Stary Kokpit
budowa
... a tu nowy!
Test
Play-Max, polecam.
Podziękowania:
Karol Piątkowski - Play-Max
Przemek - ROBCAR - spawanie
J@zzu - pomysł na Shifter i całokształt.