W kierownicach Logitecha zdarza się, że po pewnym czasie użytkowania, jedna z "łopatek" do zmiany biegów zaczyna działać wadliwie. Polega to na tym, że naciskamy łopatkę raz, a w symulatorze wrzucają się (lub redukują) dwa biegi naraz, zamiast jeden.
Taki efekt wynika z dość normalnego w przełącznikach zjawiska, jakim jest tzw. "odbijanie/drganie styków".
W kierownicy DFP możemy ten problem usunąć przy użyciu Logitech Profilera. Załóżmy, że podwójnie reaguje prawa łopatka.
Krok 1
W Profilerze klikamy "Right Paddle" (bo ją chcemy naprawić), a następnie "Select Command", "New Command...".
Krok 2
W okienku, które się pojawi, wpisujemy nazwę naszego "przypisania" ("commanda"). UWAGA! Proszę nie pisać wyrazów, które oryginalnie są w Prolierze (np. "paddles" "L2", Start", "Select"). Ja nadałem przypisaniu nazwę "command_A", bo chcę przypisać prawą łopatkę do klawisza "A" na klawiaturze, tzn. kiedy nacisnę łopatkę, to Windowsowi będzie się wydawać, że nacisnąłem na klawiaturze literę "A". (Oczywiście można wybrać inny klawisz.)
Po wpisaniu nazwy, klikamy przycisk "Options...".
Krok 3
Do naprawy podwójnie reagującego paddlesa, nasz command musi mieć specyficzne opcje - pokazane na rysunku. Musimy zaznaczyć "Record Pauses" i ustawić "Repeat Rate" na "Off". Po ustawieniu tego klikamy "OK" i wracamy do poprzedniego okienka.
Krok 4
Teraz najważniejsza część zabawy. Kilkamy przycisk "Record", uderzamy klawisz "A" na klawiaturze, a następnie klikamy przycisk "Stop", który pojawił się w miejscu przycisku "Record".
Profiler zarejestruje wciśnięcie klawisza jako sekwencję 3 "zdarzeń" widocznych na liście: "A Press" (wciśnięcie klawisza A), "Pause 0.1" (pauza 0.1 sekundy), "A Release" (puszczenie klawisza A).
Od tej pory, za każdym razem, kiedy Profiler wykryje zwarcie mikroprzełącznika w prawej łopatce, to spowoduje "sztuczne wciśnięcie" klawisza A na klawiaturze, poczeka 0.1 sekundy, po czym puści ten klawisz.
Jeśli nasz styk w łopatce drga w tym czasie, to zauważcie że nie ma to znaczenia - Profiler zobaczy pierwsze zwarcie i zainicjuje całą sekwencję - naciśnij klawisz A, poczekaj, puść klawisz A. Dopiero kiedy ta sekwencja się skończy, Profiler znowu zacznie "patrzeć" na styk w łopatce. Czyli w trakcie trwania całej tej sekwencji styk może sobie drgać i nie ma to żadnego znaczenia.
Po kliknięciu "OK" w powyższym okienku, wracamy do głównego okna Profilera i, jak widać, teraz zamiast "Right Paddle" mamy tam "command_A".
Krok 5
Teraz pozostaje jedynie nauczyć naszą grę, że prawa łopatka, to nie jest już prawa łopatka, tylko klawisz "A". Wywołujemy okienko z przypisywaniem funkcji do przycisków/klawiszy i zmieniamy przypisanie. Sytuację przed i po tym przypisaniu widać na poniższym obrazku.
Trochę więcej informacji na temat "commandów", jakie można definiować w Profilerze oraz o tym, jak można usprawnić działanie krzyżaka w DFP znajdziecie
tutaj