Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Newsy i Artykuły > Newsy > SimRacingPL > Liga rFactor FIA GT

Pakować się, koniec leniuchowania...

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga rFactor FIA GT Liga rFactor FIA GT

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 18-08-2011, 01:14   Post #1 (permalink)
Art
Awatar Art

Pakować się, koniec leniuchowania...

... no może jeszcze ostatni rzut oka na plażę, morze i dziewczyny .

Podczas lotu do kraju bizonów, apaczy i kojotów możemy sobie powspominać, pooglądać relacje i galerie z pierwszej części sezonu ligi FIA GT 2011. Kończy się nam przymusowy urlop od naszych "potworków" i myślami już jesteśmy na Sebringu, czy też na Spa...

Sezon 2011 zaczął się "na podwórku" u króla Hamada ibn Isa Al-Chalifa, a był nim tor Sakhir. Kwalifikacje i wyścig kwalifikacyjny wygrał Marcin Skrzypczak, z Apex Team'u. Niespodzianką podczas kwalifikacji był brak na torze mistrza z 2010 roku. Jak się później okazało, były to chwilowe problemy Marcina Malińskiego i jego Corvette'y. Do wyścigu głównego wystartowało 24 kierowców. Niestety żaden z zespołów nie zatrudnił na pierwszą rundę debiutantów. Wyścig obfitował w wiele dramatycznych momentów, a niektóre z nich można zobaczyć w relacji TV z wyścigu. Apex Team zdominował rywalizację, ustanawiając nieosiągalne tempo dla rywali. W pierwszej czwórce na mecie było aż 3 kierowców tego zespołu. Jedynie goniący z tyłu stawki Marcin Maliński mógł nawiązać z nimi walkę. Przebił się on na 3 miejsce z 18-ego miejsca. Główny wyścig na torze Sakhir wygrał Marcin Skrzypczak, przed Grzegorzem Wójcikiewiczem. Czołówka jechała na dwa pitstopy, a 6-ciu kierowców zdecydowało się na jedną wizytę w pitach. Najwyżej sklasyfikowany wśród tej grupy był Dominik Furmaniak, który awansował aż o 12 miejsc. Strategia na jeden pit nie była najszybszą w Bahrajnie, bo np. Maciej Paśnicki, który startował z końca stawki, uplasował się na mecie o jedno oczko wyżej niż Dominik i awansował aż o 14 miejsc.
Pełne wyniki z wyścigu możemy sobie przypomnieć tutaj - FIA GT 2011 - Sakhir, a pierwsze fotografie z tej rundy znajdziemy tu - Galeria - Sakhir 2011

Następnym torem w kalendarzu był Zolder, w Belgii, który jest krótki, kręty i wąski, co stanowi zupełne przeciwieństwo toru z Bahrajnu. Kwalifikacje i wyścig kwalifikacyjny wygrał ubiegłoroczny debiutant - Patryk Sokołowski. Już podczas tego sprintu dało się zauważyć jak ciężko i czysto będzie wyprzedzać na tym obiekcie. Tor wymagał dużego skupienia nad optymalnym i czystym (bez ścinania szykan) przejazdem. Sędziowie po dokładnym obejrzeniu powtórek, ukarali za jazdę po za torem m.in. Patryka, któremu zwycięstwo w wyścigu kwalifikacyjnym, miało się dać na Pole Position w 2h finale. Na paddocku spodziewano się różnych taktyk, ze względu na dużą degradacje opon, jak i specyfikę toru. Apex Team obrał strategie 2 pitów, przez co kierowcy tego zespołu musieli ostro walczyć i wyprzedzać rywali. Tracili czas, zdarzały się też kolizje, pojawiały się biedy... m.in. vice mistrz z 2010 roku - Grzegorz Wójcikiewicz, złapał karę za przekroczenie prędkości w boksach. Skorzystali na tym kierowcy jadący na jeden pit. Marcin Maliński tą strategia, bardzo równym i szybkim tempem wygrał wyścig. Grzegorz Wójcikiewicz jadąc na 2 pity (a w sumie to na 3, po odbyciu kary S&G), na ostatnich okrążeniach wywalczył drugie miejsce. O najniższy stopień podium walczyli Adam Kuźmiński i Marek Leśniak, którzy dzięki strategii awansowali do TOP3 z pozycji 8 i 9. Niestety problemy techniczne Adama odebrały mu szanse na osiągnięcie mety i dobrego rezultatu, który do momentu wycofania się z rywalizacji był na drugim miejscu. Wyniki możemy sobie podejrzeć tutaj - FIA GT 2011 - Zolder , porównując je z pierwszą rundą widać, że aby wygrać wyścig nie wystarczy szybkie tempo, trzeba też dobrać odpowiednią strategie...
Serie fantastycznych zdjęć odnaleźć możemy tu: Galeria - Zolder 2011

Kolejna runda odbyła się na na nowoczesnym torze w Algarve, w Portugalii. Kierowcy określili ten tor jako rollercoaster. Piotr Morawiec złamał barierę 1'40 i zdobył pole position do kwalifikacyjnego wyścigu, choć podczas treningów najszybszy był Marcin Skrzypczak. W wyścigu kwalifikacyjnym na pierwszych zakrętach dochodzi do paru kontaktów. Z walki o podium odpada Maciej Paśnicki, który po uderzeniu w tył przez Grzegorza Wójcikiewicza przebił oponę o wystające z jego karoserii elementy nadwozia. Wyścig kwalifikacyjny wygrał Marcin Maliński. Niedzielny poranek przyniósł sensacyjną decyzję sędziów. W wyniku błędu zespołu Vendetta Racing, który nie poinformował kierowcę o zakazie wyjazdu na tor podczas kwalifikacji, Marcin Maliński otrzymał karę i zamienił swoje Pierwsze Pole startowe na jedenaste miejsce na gridzie. Ta decyzja musiała zaboleć menadżera teamu - Krzysztofa Szczecha, który ogłosił, że ta pomyłka nie wpłynie na morale lidera teamu. W tej sytuacji w walce o zwycięstwo pozostało po dwóch kierowców Apex'u i OutlawzRT. W wyścigu głownym ponownie na starcie doszlo do kontaktów. Na trzecim zakręcie najbardziej ucierpiał Tomasz Kaempf, który został uderzony w tył auta i spadł na koniec stawki. Z tyłu stawki największe postępy czynili Maciej Paśnicki i Marcin Maliński. Kiedy okazało się, że Vendetta strategią na jeden pit znów pokona konkurencję, Marcin popełnił błąd i przekroczył prędkość w boksie (zresztą nie tylko on, bo trochę kar sędziowie nałożyli w Algarve z tego powodu). Ponownie niezrozumienie w team'ie i prawdopodobnie awaria radia spowodowała aż dwukrotny karny przejazd lidera VR przez boksy. W ten sposób Marcin Maliński spadł z pierwszego miejsca na ostatnie. Wygrał Grzegorz Wójcikiewicz, przed Marcinem Skrzypczakiem (obydwaj z Apex Teamu). Na najniższym stopniu podium stanął Piotr Morawiec z ORT, któremu chyba mechanicy niezbyt dobrze ustawili auto na 2 godzinny wyścig. Największy awans zaliczył Maciej Paśnicki, który wystartował z miejsca piętnastego, a na mecie zameldował się na pozycji czwartej. Tutaj znajdziecie wyniki wyścigu: FIA GT 2011 - Algarve
Więcej zobaczycie na nagranych relacjach telewizyjnych zrealizowanych prze Tomasza Bożko:
- kwalifikacja i wyścig kwalifikacyjny: TV Algarve - Kwalifikacje
- wyścig główny: TV Algarve - Wyścig Główny
- zdjęcia z zawodów: Galeria - Algarve 2011

Na torze w Portugalii w końcu pojawili sie "rookies". Na Algarve Paweł Bieńkowski awansował na P14 z miejsca P20, a Wojciech Bodziony niestety nie ukończył wyścigu.

Czwartym torem w sezonie był Sachsenring, w Niemczech. Krótki, kręty i mocno pagórkowaty obiekt, który znany był głównie z wyścigów motocyklowych. Tor na przestrzeni lat był wielokrotnie modyfikowany, ale na szczęście zachował swój charakter. Jazda autami GT po nim wymagała dużej koncentracji i bardzo płynnej jazdy, bo po treningach już było wiadomo, że od sposobu obchodzenia się z oponami zależeć będzie dobór najlepszej taktyki. Kwalifikacje i wyścig kwalifikacyjny wygrał "odciążony&quoto Algarve Marcin Maliński. Jego szybkie i równe tempo ostudziły nadzieje innych kierowców na wygraną w głównym wyścigu. Popularny Malina wystartował z pierwszego miejsca, ale już na T1 próbował go zaatakować i wyprzedzić Marcin Skrzypczak. Ta walka była ozdobą pierwszych okrążeń wyścigu. Na czwartym okrążeniu z rywalizacji o zwycięstwo odpadł Grzegorz Wójcikiewicz, uderzają w bandę, uszkadzając lekko auto musiał zjechać do pitów na naprawę. Marcin Maliński wytrzymał nerwowo ataki i w dalszej fazie bezlitośnie powiększał przewagę na rywalami, wygrywając po 2 godzinach z przewagą ponad 30 sekund na drugim Marcinem Skrzypczakiem. Na trzecim miejscu przyjechał najlepszy kierowca ORT - Piotr Morawiec. Wszyscy kierowcy tym razem wybrali bezpieczniejszą strategie dla opon i odbyli po dwie wizyty w boksie na ich wymianę i uzupełnienie paliwa. Podczas tej rundy dużą uwagę zwrócił na siebie Patryk Sokołowski. Wystartował z miejsca czternastego, jadąc szybko i płynnie przebijał się w górę stawki. Tempo miał bardzo równe, przez pod koniec wyścigu wbił się klinem między kierowców z ORT, dojeżdżając na znakomitym czwartym miejscu. Eksperci ocenili występ Patryka jako jeden z najdojrzalszych jego występów. Możemy sobie przypomnieć emocje z tamtego wyścigu oglądając relacje TV Tomasza Bożko tutaj
TV Sachsenring - Wyścig
Zdjęcia z zawodów znajdziemy tu:
Galeria - Sachsenring 2011
Wyniki z wyścigu możemu zobaczyć tutaj: FIA GT 2011 - Sachsenring

Ostatnim wyścigiem przed wakacyjną przerwą były zawody na torze Silverstone w Wielkiej Brytanii. To był ostatni event na starej wersji tego słynnego obiektu, z szykaną Abbey i przejazdem pod mostem. Tor dobrze znany całej stawce, nawet debiutantom. W kwalifikacji do ataku przystąpił Vendetta Team. Kierowcy tego zespołu opanowali prawie w całości dwa pierwsze rzędy. Jedynie Marcin Skrzypczak z Apex'u nawiązał walkę z nimi. Kwalifikacje i wyścig kwalifikacyjny wygrał Marcin Maliński, z niewielką przewagą nad popularnym Kobe. Porównując czasy obydwu tych kierowców zapowiadał się niesamowicie zacięty niedzielny finał.
W pierwszej połowie wyścigu głównego ogromnego pecha mieli kierowcy Vendetta Racing. Na pierwszym okrążeniu błąd popełnił Maciej Paśnicki, rozbijając doszczętnie swojego Astona, a po wizytach na planowany pitstop awarii ulegają auta Krzysztofa Szczecha i Patryka Sokołowskiego. W drugiej części wyścigu odpada Artur Kazimiersk, a Krystian Nalepa rozbija się w tym samym miejscu na jego kolega z zespołu na pierwszym okrążeniu. To był czarny dzień dla ich teamu. A to jeszcze nie wszystko, bo jak się okazało na mecie strategia dla lidera Marcina Malińskiego była źle dobrana. Pokonał go Marcin Skrzypczak, który jadąc jak większość kierowców na 2 pity, wykorzystał to taktykę bezlitośnie, wyprzedzając Corvette #89 z Vendetty na 6 okrążeń przed metą. Trzecie miejsce zdobył Grzegorz Wójcikiewicz, zdobywając cenne punkty do klasyfikacji generalnej, której jest liderem.
Debiutanci tego sezonu pokazali się z bardzo dobrej strony. Paweł Bieńkowski dojechał na bardzo dobrej siódmej pozycji, a Wojciech Bodziony był na 10 miejscu. W ich rywalizacji o ROTY FIA GT 2011 Paweł jest góra o tylko 2 pkt., co wróży emocje w drugiej części sezonu.
Wyniki z zawodów - FIA GT 2011 - Silverstone Bridge GP oraz zdjęcia Galeria - Silverstone Bridge 2011

A jak tam wygląda rywalizacja wśród debiutantów. Podczas wakacji spotkałem ich i zadałem im pare pytań. Oto one i odpowiedzi do nich od naszych "rookies".

Pytania do Wojtka Bodziony (aka C4Ctu5):
Artur Szykuła: Debiut w lidze na torze w Portugalii nie poszedł po Twojej myśli. Nie ukończyłeś go. Ale w następnych rundach punktowałeś i obecnie masz stratę tylko 2 pkt. do Pawła Bieńkowskiego. Czy spokojna i konsekwentna jazda jest kluczem na zdobycie nagrody ROTY FIA GT 2011?
Wojciech Bodziony: Szkoda tego wystepu na Algarve gdyż lubię ta odrobine szaloną portugalska kolejkę górską, jak dobrze pamiętam dobrze mi się wtedy jechało. Skupiłem sie na ROTY w F1 79 i nawet nie pomyslałem ze mam szanse w tej lidze o ten tytył. Widziąc jak sprawy stoją trzeba będzie więcej przysiąść do treningów by dodać do spokojnej i konsekwentnej jazdy szybkość.
A.S.: Czy wspólne treningi i strategia zespołu Apoliptico Racing pomagają Ci w zdobywaniu punktów i doświadczenia w trudnych realiach dwu godzinnych wyścigów?
W.B.: Zespół w tym sezonie jeździ bardziej rekreacyjnie więc zazwyczaj omawiamy tylko strategie na wyscig. Nigdy nie myślałem by wyścigi 2h w autach GT było jakos specjalnie trudne, moze dlatego że już kilkanaście skończyłem w innej lidze i mam w nich szczypte doświadczenia.
A.S.: Czy wg Ciebie w drugiej połowie sezonu zobaczymy kolejnych debiutantów, którzy dołączą do Was?
W.B.: Może jeszcze z dwóch nowych zapalenców wyscigów długodystansowych sie znajdzie do konca sezonu by dołączyć do stawki. W tym roku jakoś ligi długodystansowe nie cieszą sie zbytnia popularnoscią.

Pytania do Pawła Bieńkowskiego (aka Bienio).
Artur Szykuła: W debiucie w lidze na torze w Portugalii przebiłeś się z 20 pozycji na 14 i zdobyłeś pierwsze swoje punkty. Na Saschenringu miałeś problemy techniczne z autem i nie wystartowałeś w wyścigu głównym, przez w klasyfikacji kierowców przeskoczył Cię Wojtek Bodziony. Za to na Silverstone odrobiłeś straty punktowe z nawiązką. Czy to już koniec problemów Twojego zespołu i czy w drugiej części sezonu będziesz regularnie startował?
Paweł Bieńkowski: Zadebiutowałem dopiero w Portugalii z prostej przyczyny - wcześniej nie miałem jeszcze licencji. Ominąłem kilka pierwszych wyścigów i dlatego traktuję ten sezon bardziej jako test swoich umiejętności w jeździe na dłuższych dystansach. To zupełnie inna bajka niż sprinty w WTCC, do których jestem przyzwyczajony. Bardzo ciężko jest być maksymalnie skupionym przez cały wyścig. Mam z tym problemy i popełniam w czasie jazdy sporo błędów. A czy będę regularnie startował? Jeśli tylko będę miał czas na treningi i wyścig, to tak. Przede wszystkim skupiam się na WTCC, gdzie staram się utrzymać na podium w klasyfikacji generalnej.
A.S.: Czy szukasz ofert z Topowych teamów? Tobie i Twojemu zespołowi zdarzają wpadki strategiczne (przypomnę Sashenring i za dużą ilość paliwa, Silverstone - zła taktyka na jeden pitstop), czy nie było by Ci łatwiej w debiutanckim sezonie, startować u boku bardziej doświadczonych kierowców?
P.B.Tak jak już pisałem, ten sezon jest dla mnie jedynie sezonem próbnym, ale jeśli miałbym startować w przyszłym roku pełną parą to bardzo chętnie wstąpiłbym do doświadczonego zespołu, który poradzi w kwestiach ustawienia auta i strategii.
A.S.: Czy wg Ciebie w drugiej części sezonu przybędzie Tobie i Wojtkowi rywali w walce o atrakcyjną nagrodę ROTY FIA GT 2011?
P.B.: Ciężko powiedzieć, ale mamy na serwisie stały napływ świeżych kierowców, więc nie zdziwiłbym się, gdyby ktoś nowy zdecydował się na starty w FIA GT.

Zatem liczymy na dalszą walkę o trofeum i zachęcamy innych debiutantów do spróbowania swych sił w długodystansowych wyścigach.
Poniżej możecie zobaczyć aktualne klasyfikacje po Silverstone. Myśle, że druga część sezonu będzie jeszcze bardziej emocjonująca.

Klasyfikacja kierowców po 5 rundach mistrzostw.

Klasyfikacja zespołowa.

Oficjalne trenigni na torze Sebring zaczną się od 23 sierpnia 2011, ale już w najbliższy weekend odbęda się zawody w klasie aut GT4. Możemy poczytać o tym tutaj - Wakacje 2011 - FIA GT4 @ Sebring. Na pewno część elity GT1 weźmie udział w tych zawodach w ramach przygotowań do rundy w Stanach Zjednoczonych, a już na najbliższym treningu aut GT4, tor zostanie również udostępniony przez organizatorów ekipom z ligi FIA GT1. Możemy oczekiwać, że znacznie wcześniej ujrzymy auta kierowców regularnego sezonu FIA GT1 2011. Będzie to okazja do spotkania się na torze mniej doświadczonych kierowców lub też debiutantów ze wyjadaczami aut GT, którzy "z niejednego asfaltu zdzierali gumę"...

Mamy już pare "szpiegowskich fotek" z wieczornych treningów. Widać, że przerwa wakacyjna już wyzwala tęsknotę za zapachem benzyny, hałasem silników i piskiem opon.

A już dziś kolejna sesja treningowa... kogo spotkamy
Trzeba będzie się samemu wybrać i to sprawdzić...

shadery aut - Krzysztof Szczech
shadery torow - MXM i Krzysztof Szczech
screeny - Art i Krzysztof Szczech
Art jest offline  

Ostatnio edytowane przez Art : 18-08-2011 - 20:25
Asus P8Z68-V LX, Intel Core i5-2500K@3.3GHz, Corsair 16GB@1600MHz, HiS IceQ HD6870/1024MB 920/4480 MHz, Logitech G27

Rating: 125949 | Skill: 7.36 | OpenRating: 3961
Logitech G27 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 20:51   Post #2 (permalink)
Administrator FIA GT
Awatar Krzysztof Szczech

Sebring jest dostępny - link podałem w komunikacie: LINK

Widzimy się na treningu
Krzysztof Szczech jest offline  

Rating: 30669 | Skill: 5.14 | OpenRating: 2721
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 20:57   Post #3 (permalink)
Art
Awatar Art

btw w newsie poprawilem linki do wiekszych wersji fotek...
cos mi w dzien nie wyszlo przy edycji newsa i zostaly tylko male prewki
Art jest offline  
Asus P8Z68-V LX, Intel Core i5-2500K@3.3GHz, Corsair 16GB@1600MHz, HiS IceQ HD6870/1024MB 920/4480 MHz, Logitech G27

Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:23   Post #4 (permalink)
Administrator Endurance
Awatar mastablasta

rFactor GP2 2011 Lato
rFactor Bathurst Legends 2011

Pięknie Art

tylko ja muszę zapytać szeffa Krzychaa kto upalał mojego Astona na Sebring Bo ja nawet biletu nie dostałem a tam już moja fura lata...
mastablasta jest online  
Rating: 55814 | Skill: 8.06 | OpenRating: 0
Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:25   Post #5 (permalink)
Art
Awatar Art

z tego co slyszalem na paddocku, to jakis koles w bialym kombinezonie i kasku

edit:
DOBRE
Art jest offline  

Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:30   Post #6 (permalink)
Administrator Endurance
Awatar mastablasta

rFactor GP2 2011 Lato
rFactor Bathurst Legends 2011

to chyba jakiś bałwan
mastablasta jest online  
Rating: 55814 | Skill: 8.06 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:37   Post #7 (permalink)
Awatar witek266

Cytat: Napisał mastablasta Zobacz post
to chyba jakiś bałwan

Kurcze, jak to wszystko ładnie wygląda na screenach. Aż się boję jak będzie to wyglądać w rF2
witek266 jest offline  

Rating: 15 | Skill: 0 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:55   Post #8 (permalink)
Awatar patryksok.

Dlaczego mam skina ze złym napisem z tyłu?

I technicznie rzecz biorąc to jestem tegorocznym debiutantem Art, w GT1
patryksok. jest offline  
rFactor2 >> iRacing 2.0

Suprise!

Rating: 16647 | Skill: 6.52 | OpenRating: 717
Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 21:58   Post #9 (permalink)
Art
Awatar Art

niestety nie, jezdziles juz w GT w 2010
liste debiutantow mam od Szefa SRPL
Art jest offline  

Odpowiedź z Cytatem
stare 18-08-2011, 22:03   Post #10 (permalink)
Awatar patryksok.

No tak tak, jeździłem w GT2, dlatego napisałem, że debiutuje w GT1
patryksok. jest offline  
rFactor2 >> iRacing 2.0

Suprise!

Rating: 16647 | Skill: 6.52 | OpenRating: 717
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
koniec, leniuchowania, pakować, się