|
|
| Zarejestruj się | Artykuły | Projects | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane |
| Liga SimRacingPL F1 79 Liga SimRacingPL F1 79 |
|
F1'79 2010 - Konferencja prasowa po Grand Prix Stanów Zjednoczonych Zachodnich
|
LinkBack | Narzędzia | Wygląd |
|
F1'79 2010 - Konferencja prasowa po Grand Prix Stanów Zjednoczonych Zachodnich
groovy 29-04-2010, 05:25
![]() Po raz kolejny na torze Long Beach tryumfował Jakub Dylewski, było to jego 3 zwycięstwo pod rząd na tym obiekcie. Ze stratą 2 sekund do lidera zajechał Radosław Żukowski. Był to jego najlepszy wyścig biorąc pod uwagę poprzednie starty na Kyalami i Buenos Aires. Na najniższym podium stawił się Tomasz Kozdroń tracąc 34 sekundy do zwycięzcy. Na treningach Tomasz pisał, że chciałby jedynie dojechać w tym wyścigu... taki wynik w tym wypadku napewno był dla niego miłą niespodzianką. Jak się można było domyślić na starcie wyścigu stawiły się w większości bolidy słabsze - Rebaque, Wolf, Copersucary, Arrowsy i tym podobne piekielne maszyny. Tylko dwie osoby zdecydowały się wybrać bolid z innym silnikiem niż Ford Cosworth DFV - Grzegorz Lenarciak i Wiktor Nowakowski. Co do tego pierwszego osobnika to nie była to niespodzianka, ponieważ kierowca już na początku sezonu deklarował się, że będzie startował jedynie w bolidach z silnikami Renault, Alfy Romeo i może Ferrari. Trzymamy kciuki, że taka taktyka przyniesie efekty. ![]() Dzisiaj wywiady będą trochę inne, ponieważ nie będziemy rozmawiać z najlepszą trójką... no może oprócz Radka którego nie mieliśmy jeszcze okazji gościć w studiu, a jest jednym z pretendentów do tytułu. Dowiemy się co mają też do powiedzenia osoby z pozycji 4 i 5. P2. Radosław Żukowski ![]() To prawda wyścig potoczył się dla mnie świetnie, na pierwszym okrążeniu zyskałem jedną pozycję (P2), po jakimś czasie udało mi się wyprzedzić Szczepana i wskoczyłem na P1. Lecz lekko nie było bo mnie z tyłu groovy naciskał, jechał bardzo podobnym tempem. Różne myśli po głowie chodziły, ale głownie to "nie popełnił błędu", "Jezu, jeszcze 50 okr, jak ja go utrzymam za sobą" itp. Najwięcej stresu było podczas dublowania, wiadomo, różne rzeczy mogą się dziać, na szczęście nie doszło do żadnego kontaktu, mimo wszystko traciłem na tych dublach. Po ok 2/3 dystansu właśnie podczas dublowania groovy mnie dopadł i wyprzedził na ostatnim zakręcie. Od tamtej pory to ja trzymałem się za nim w niewielkim odstępie. Na 4-5 okrążeń do końca hamulce zaczęły padać i musiałem dużo wcześniej hamować, przez co straciłem kilka sekund. Cieszę się, że przejechałem wyścig bez większych błędów i zdobyłem P2, moje pierwsze podium w tej lidze. Dziękuję również za walkę grooviemu! Wielu kierowców uważało wyścig na Long Beach jako jeden z najtrudniejszych i wykańczających. Jeden z zawodników musiał nawet zostać podłączony do kroplówki po zawodach. Jak ty się czułeś? Podzielam zdanie innych zawodników, wyścig był potwornie męczący, pot spływał kroplami z czoła, no ale taki już jest ten simracing. Przed nami długi i kręty tor Interlagos. Napewno będzie to nie mała gratka dla specjalistów od ustawień bolidu, ponieważ na tym obiekcie jest dużo prostych, ale jednocześnie wiele zakrętów i trzeba będzie znaleźć odpowiedni kompromis. Spodziewacie się problemów przy ustawieniach setupów? A może macie już coś przygotowane? Właśnie dziś zrobiłem kilka okrążeń na tym torze, żeby go poznać i zrobić jakiś wstępny setup. Okazuje się, że już teraz na tym setupie, który skleciłem na szybko, jeździ mi się bardzo dobrze. Zapewne jeszcze będzie sporo zmian i poprawek, ale póki co jestem zadowolony. Dodam, że tor jest wspaniały, sekwencje zakrętów są rewelacyjne, nie mogę się doczekać wyścigu, czuję że będzie bardziej wymagający niż Long Beach. P4. Jakub Borucki ![]() Również witaj Jakubie! Jak się jechało? Ciężko, a nawet bardzo ciężko. Przede wszystkim dlatego, że za wszelką cenę chciałem pokazać po zeszłorocznej porażce, że ta Długa Plaża wcale taka straszna nie jest . Wolf w trakcie wyścigu miewał humory. Raz można było przycisnąć na wyjściu z nawrotu, innym razem się wcale nie słuchał.. Może przez ten upał? Nie wiem, ale po samej ilości DNF'ów widać, że wyścig był morderczy. Pierwszy raz dojechałem do mety w 79 i wpadło jakże wysokie P4. Wyżej już nie było możliwości dojechać.W zeszłym sezonie trzeba przyznać, że nie szło Ci najlepiej, pech każdemu się przytrafia. W tym sezonie zadebiutowałeś na Kyalami, ale mechanicy spartolili robotę i padła elektronika. Przedwczoraj wystartowałeś na Long Beach i odrazu zajechałeś na wysokiej pozycji. Biorąc pod uwagę, że pech raczej się odwrócił, planujesz częściej startować w bolidach z roku 1979? Póki mam włosy, wolałbym o zeszłym sezonie nie rozmawiać . Co do awarii na Kyalami, to przed wyścigiem słyszałem dziwne zgrzyty i trzaski, jednak zdecydowałem się pojechać. Jak się później okazało, to wcale nie były owady rozbijające się o wizjer. Po zdobyciu wysokiej pozycji w ostatnim wyścigu, na pewno nabrałem większej ochoty na jazdę, ale jeszcze niestety nie wiem jak często będę Wam towarzyszył na gridzie.Naukowcy z całego świata formułują przeróżne równania, czytelnicy przeszukują Google w poszukiwaniu odpowiedzi na to pytanie... skąd się wziął pseudonim "krecik"? Tutaj historia nie jest tak prosta, jak się może wydawać. Niektórzy twierdzą, że Krecik myje zęby w kasku i mruga w poprzek... Tego nie mogę niestety zdradzić, tak jak tego, że ponoć on i TCGNNZ to dwa różne osobniki. Sama ksywka też jest pochodzenia nieznanego, jednak pierwsze informacje o nim były znane ludziom już w 1975 roku na jednym z włoskich torów. Później podobno był zamieszany w wypadek jednego z kierowców na Zandvoort i porwanie bolidu wraz z kierowcą w 1995 roku. Jednak to wszystko są pogłoski i Krecik zabronił mi wyjawiać jego wszystkie tajemnice... ups.. P5. Marek Mazurkiewicz ![]() Z góry zakładaliśmy, ze wyścig będzie trudny i wymagający co się w 100 procentach sprawdzilo. Ograniczyliśmy treningi do minimum by oszczędzać sily na te mordercze 80 okrazen. Na początku było bardzo nerwowo, Dodgers sprytnie wyprzedzil mnie na żółtej fladze (oj oj) cudem ominąłem stojacy bokiem bolid, jednak kontra wykrzywila mi z lekka kierownice, pozniej jeden z kierowcow zaciekle mnie atakowal żółtym potworem, przestrzeliwywal hamowania, gdyby nie lusterka i poszerzanie nawrotow przezemnie prawdopodobnie nie ujrzałbym szachownicy. Udalo się odjechac. Około 50 okrazenia zaczelam mieć problemy z precepcją, ogolnie mozg zaczal mi się lasowac i myslaem ze oszaleje, wziąłem się jednak w garść i jakos dojechałem caly i zdrowy, choc bardzo zmeczony do mety. W tym sezonie stawka znacznie się wzmocniła. Jest bardzo duży nacisk na wynik i widać tego efekty. Czego możemy się spodziewać po Tobie? Biorąc pod uwagę wyższy poziom ligi myślisz, że zdołasz przebijać się na podia w wyścigach? A może i w klasyfikacji indywidualnej? Prowadzę w klasyfikacji młodych pracujących ojcow, mężów i na tym się koncentruje, wiec nie jest tak zle. Team dysponuje zerowym budżetem czasowym, posiadamy setupy z 1977 roku a konkurencja nie spi, wrecz przeciwnie upalają jak nigdy. Dopracowane setupy, bolidy dobrane wg. Skomplikowanej logarytmicznej selekcji, prywatne testy, testy po testach i ogolnie profesjonalne podejsce powoduje ze na torze trudno pokonać topowe teamy. A nam wciąż brakuje prędkości na prostych. A jak się miewa córeczka? Napewno rośnie jak na drożdżach i kibicuje tatusiowi gdy startuje w wyścigach. A dziękuję, bardzo dobrze. Natalia zaliczyła już parę treningow F179 na kolanach taty, ale jej ulubioną serią jest F3. Gdy tatuś startuje w oficjalnych zawodach to jedyny sposób na kibicowanie to livetiming w drugim pokoju czytany przez mamę.(zamiast bajki) . Oczywiście to żart. Na koniec chciałem podziękować wszystkim za niedzielne ściganie, gratulacje dla wszystkich którzy mnie pokonali. Pozdrawiam. Dziekuję za rozmowę. ![]() Ostatnio edytowane przez groovy : 09-06-2010 - 17:29 |
|
Odwiedzin 667
Komentarze 1
|
| Bookmarks |
| Tagi |
| 2010, beach, f179, grand, konferencja, long, prasowa, prix, stanów, zachodnich, zjednoczonych |
| Narzędzia | |
| Wygląd | |
|
|
| 25 | osób online |
| 18 | Gości |
| 0 | Ukrytych |
| 7 | osób online |