Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Newsy i Artykuły > Newsy > SimRacingPL > Liga Race07 WTCC

Ale się poobijali dzisiaj... - Start sezonu 2011 Ligi WTCC BigRaceSim

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga Race07 WTCC Liga Race07 WTCC

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-02-2011, 16:47   Post #1 (permalink)
Awatar dodgers

Ale się poobijali dzisiaj... - Start sezonu 2011 Ligi WTCC BigRaceSim

Biorąc przykład z klasyki Sejmu RP, nie pierwszy raz staje nam... przychodzi nam stawać... przychodzi nam stawać ze sobą w szranki w kolejnym sezonie mistrzostw samochodów turystycznych na SimRacingPL. Przez ostatnie 3 lata istnienia ligi, wyścigi inaugurujące kolejne sezony, rozgrywane były na brazylijskim torze Autódromo Internacional de Curitiba, jednak tym razem postanowiliśmy nieco odmienić chyba już dość zajeżdżoną Curitibę i na początek zagościmy na jednym z brytyjskich klasyków, a konkretnie na torze Donington Park. W kwestii kalendarza to jednak nie koniec nowości.

Warto wspomnieć, że seria WTCC zyskała sponsora. Jest nim firma BigRaceSim, której nazwa będzie widniała w tytule serii, jak i na malowaniach tegorocznych aut. Nasi paparazzi podglądali testy jednej z ekip na torze Monza i mówią, że byli szybcy. Tak szybcy, że dziwne rzeczy się działy ze zdjęciami nawet na najlepszym sprzęcie. Zobaczcie sami:

Niestety nie zdążyli nam powiedzieć, kto tym jeździł. Ostatnie co usłyszeliśmy, to opis jakiejś postaci w białym kombinezonie i białym kasku. Później straciliśmy kontakt.

Hardkor i Wiking na jednej jadą pace...

Nie tylko w F1'79 są hardkory. A żeby zaspokoić żądze hardkorów w WTCC w tym sezonie nie zabraknie oczywiście Macau, które po tylu latach jeszcze powoduje u niektórych nagłe ataki paniki. Ale to nie wszystko, bo mamy coś jeszcze. Coś co może się okazać jeszcze większym koszmarem niż Macau. Jak już chyba każdy się domyśla, mam na myśli Porto. Porto, które nijak ma się do dwudziestoprocentowego wina. Bliżej mu do bimbru pędzonego przez wujka, który po nieostrożnym podpaleniu momentalnie pozbawia nas połowy owłosienia na głowie. Który po spożyciu powoduje - nazwijmy to - przerwę w zapisie danych, a widząc zdjęcia z poprzedniego dnia, mamy obawy co do ich treści.
Inną nowością w kalendarzu WTCC będzie tor dla miłośników rollercoasterów. Może nie jest zbyt długi, ale to co się wyprawia na tym torze, to jest istne szaleństwo. Podejrzewam, że projektant wybrał najmniej sprzyjające wyścigom miejsce, zbudował tor i kazał wozić jeńców, aż pozbędą się całej zawartości żołądka. Strażnikom pewnie spodobało się to na tyle, że sami zaczęli jeździć i tak przerodziło się to w Ring Knutstorp. Oprócz przymusowych zakrętów, tor jest złożony z prostej startowej, wzniesień, spadków, paru metrów nieplanowanej prostej i zakrętu nr 13, którego nie powstydziłyby się amerykańskie owale.
Poza tym w kalendarzu znalazło się miejsce dla lubianego i sprzyjającego dobrej walce, toru Magny-Cours.
Do kalendarza po rocznej przerwie wracają Brno i Monza. Z zeszłego sezonu jeszcze zostają Imola, Algarve, Zandvoort i Poznań.

Kalendarz
  • 13.02 - Donington Park GP
  • 06.03 - Imola
  • 27.03 - Magny-Cours
  • 17.04 - Porto
  • 22.05 - Algarve
  • 12.06 - Knutstorp
  • 03.07 - Brno

Przerwa wakacyjna
  • 04.09 - Poznań
  • 25.09 - Zandvoort GP
  • 16.10 - Monza
  • 13.11 - Macau

Czym dogonić tego Kobe?!

Niestety nie udało nam się zorganizować silników odrzutowych, więc jedyna nadzieja w ostrym treningu, bo zestaw aut jaki będziemy mieć w tym roku do dyspozycji, przedstawia się jednakowo jak zeszłym, czyli:

• Alfa Romeo 156
  • BMW E46 320i
  • BMW E90 320si
  • Chevrolet Lacetti
  • Honda Accord Euro R
  • Seat Leon
  • Seat Leon TDI

Wszystko z wyjątkiem Seata Leona TDI jest dostępne w Race07. Wspomnianego klekota można oczywiście ściągnąć z DC.

Takie przepisy panie kierowco...

Tej części mogłoby nie być. Mógłbym napisać, żebyście sobie zerknęli w Regulamin Ligi. Akurat ja bardzo dobrze sobie zdaję sprawę, jak mocno wyczerpująca jest to czynność, znam Wasz ból i postanowiłem jednak się nad Wami zlitować.
Chyba najważniejszą zmianą na ten sezon będzie zrezygnowanie z kar czasowych na rzecz kar U. W skrócie, oznacza to, że nie będzie rozstrzygania wyników wyścigów przy "zielonym stoliku". Jedynie w przypadku uzbierania limitu 20U, zawodnik jest - że tak powiem - zwolniony z zajęć podczas najbliższego eventu ligowego
Oczywiście nie mógłbym nie wspomnieć o zmniejszeniu pojemności bagażnika w autach. Dla hurtowników raczej nie jest to dobra wiadomość, bo w tym sezonie maksymalna kara wagowa będzie wynosić 60 kg ziemniaków młodych polskich. Sami kierowcy (przynajmniej czołówka) powinni być zadowoleni. Poza tym, każdy z kierowców zgłoszonych do wyścigu musi przejechać na treningach 10 okrążeń pomiarowych, żeby być dopuszczonym do startu. Dla kierowców pół godziny jazdy, dla adminów dowód, że delikwent przynajmniej pod prąd nie jedzie.
Niestety dalej startujemy z miejsca, więc Bawarska Machina Wojenna znów będzie szaleć po starcie między całą resztą... Może za rok... Może na rF2... Dobrze, że 'mr Autofire' nie jeździ.

Podczas szaleńczych przygotowań do sezonu, który startuje już w niedzielę, naszej ekipie udało się złapać kilku doświadczonych zawodników i jednego, jednak nie mniej zapracowanego debiutanta. Oto, co udało nam się z nich wycisnąć:

Jakub "Ponte15" Strumidło

1. Przed Tobą i Twoim zespołem ciężkie zadanie - obrona mistrzowskiego tytułu w klasyfikacji indywidualnej i zespołowej. Myślisz, że możesz być pierwszym kierowcą, któremu uda się tego dokonać? Do tej pory w każdym sezonie na najwyższym stopniu podium stawał inny kierowca.
Miło jest kolekcjonować puchary, więc liczę na równie dobry sezon Mogę przyrzec, że będziemy walczyć do samego końca sezonu jak lwy. O naszą motywację jestem spokojny. Cieszę się, że zostali doświadczeni zawodnicy których znam z poprzednim sezonów. Nie mogę się doczekać, momentu gdy ponownie zmierzymy się na torze.

2. Wasz zespół zmienia auto z Seata Leona na Chevroleta Lacetti. Nie jesteście jedynymi dokonującymi zmiany akurat na to auto. Skąd taki wybór?
Zmieniliśmy samochód jedynie z powodu chęci poznania czegoś nowego. Chevrolet bardzo dobrze się prowadzi, ale nie dostrzegłem żadnych różnic w osiągach w odniesieniu do Seata. Wydaję się, że ma trochę lepszy grip na wyjściach z wolnym zakrętów, lecz jest mniej stabilny na szybkich zakrętach niż Leon.

Robert ".mst" Pieścikowski

1. To będzie Twój debiut w WTCC na SimRacingPL. Masz jakieś oczekiwania odnośnie Twoich wyników w nadchodzącym sezonie?
To mój debiut i nie wiem czego się spodziewać. Wiem, że w lidze jeździ sporo osób i na każdym wyścigu dopisuje wysoka frekwencja. Wiele osób zna już Race07 i serię WTCC bo w tym sezonie - podobnie jak rok temu - nic co wiąże się z fizyką nie uległo zmianie, więc zaczynam praktycznie od zera i zobaczymy jak wypadnę na tle innych. Może uda się powalczyć o TOP10, ale zobaczymy. Liczę na walkę bok w bok i zaciętą, czystą rywalizację.

2. Z tą serią miałeś już kontakt, jednak na platformie rFactor. Jak byś ocenił WTCC na Race07 względem rFactora?
To prawda, miałem kontakt z WTCC w LiGNIE na portalu f1wm.pl, ale fizyka, na której się ścigamy znacznie się różni od tej, która zaimplementowana jest w Race07. Reszta jest podobna. Tutaj, w Race07 samochody są do siebie bardzo zbliżone jeżeli chodzi o osiąganie czasów, lecz każde charakteryzuje co innego. Na przykład Seat jest nerwowy przy nagłej zmianie kierunku na szykanach itp., BMW trzeba dobrze obeznać, żeby być konkurencyjnym, a Honda jest dosyć spokojnym i stabilnym samochodem. W naszym modzie do rFactora jest podobnie - każdy samochód ma swój atut, jednak te atuty różnią się od tych, które są w samochodach Race07 WTCC. BMW jest bardzo mocnym samochodem i minimalnie jest lepsze od innych, ale nie ma tragedii, bo jest to trudny w prowadzeniu samochód i podobnie jak w Race07 trzeba obeznać auto, żeby wykorzystać pełny potencjał. U nas Seat - w przeciwieństwie do Seata w Race07 - hamuje bardzo nerwowo i jest nadsterowny, a na przykład Honda bardzo szybko zjada opony. Jeżeli miałbym wybierać, wolałbym Race07 ze względu na zmienne warunki pogodowe - a to wiążę się z loterią w trakcie wyścigu. Zauważyłem też, że setup - w przeciwieństwie do modów WTCC na platformie rFactor - ma tutaj coś do powiedzenia. Grafika w obu grach jest podobna, ale według mnie to Race07 jest lepsze właśnie ze względu na zmienne warunki pogodowe.

Marcin "kobe191" Skrzypczak

1. Ubiegły sezon nie był dla Ciebie zbyt udany. Umowy z 'zagranicznymi kontrahentami' uniemożliwiły Ci walkę o mistrzostwo. Jak to widzisz w tym sezonie?
Nie powiedziałbym ze nieudany, startując tam gdzie mogłem dojeżdżałem w czołówce, lecz prawda te kontrakty nie pozwoliły walczyć w końcowej klasyfikacji. Uważam jednak, że te zagraniczne występy zaprocentowały w postaci doświadczenia. Na ten sezon mam podpisana umowę z zespołem na wszystkie wyścigi, więc na pewno będę walczył cały rok i nie odpuszczę do końca.

2. Kogo typujesz na głównego kandydata do mistrzostwa w sezonie 2011? Czołówka zeszłego sezonu czy może jednak gdzieś czai się jakaś cicha woda? Oczywiście nie chcę skreślać Ponte, jako obrońcy tytułu, ale zgodnie z tradycją WTCC, takie rzeczy się u nas nie zdarzają.
Ciężko powiedzieć, na pewno czołówka zeszłego sezonu stawi zacięty opór. Wiem, że Ponte, Markow, trelikk, klr czy Tombo potrafią wysoko postawić poprzeczkę. Cicha woda to napewno mój kolega z zespołu Michał ''Stiepek'' Stefanik, który potrafi naprawdę bardzo szybko jechać.
Nie powiem kogo typuję na głównego kandydata, ale na pewno będzie to ktoś w pojeździe z napędem na tylną oś (śmiech).

Marek "BzYczek" Jarmołowicz

(BzYczek podczas wywiadu był w podejrzany sposób rozweselony, dlatego postanowiliśmy jego śmiech zastąpić emotkami. Członkowie zespołu Senior Racing Team odmówili wyjaśnień w tej sprawie)

1. Jak oceniasz ubiegły sezon z perspektywy obrońcy mistrzowskiego tytułu? Do podium zabrakło tylko dwóch punktów, a miałeś o jeden wyścig przejechany mniej.
Dokładnie tak było. Niestety nie byłem w stanie wystartować w jednym (R2 Walencja) i jak się okazało bardzo ważnym wyścigu, a do tego w pierwszym spaliłem silnik jadąc na P3 i mając chyba 2 kółka do mety. Niestety mój Seat TDI nie wytrzymał zmagań na tym torze. Co ciekawe mój teammate również spalił silnik w drugim wyścigu. Podejrzewaliśmy rywali o sabotaż . Było przeprowadzone nawet szczegółowe śledztwo ale nie wykryto działań osób trzecich.
Do podium faktycznie zabrało 2 punktów ale powiem szczerze, że przez cały sezon pamiętam świetną i fair walkę na torze, a w końcówce walkę o P2/P3 z Markow, Trelikiem oraz z klr'em. Marek jakoś nam uciekł, z Darkiem udało się wygrać na torze, z Sylwiuszem ostro było w pierwszym wyścigu Macau, gdzie obaj zaciekle walczyliśmy o wygraną do samego końca wyścigu. Niestety w R2 poległem przez jedną brzydką bandę

Ogólna ocena ubiegłego sezonu jest bardzo dobra. Duża ilość świetnych zawodników i jeszcze więcej zaciętej walki na torze.

2. Twoje szanse w nadchodzącym sezonie? Wracasz do "mistrzowskiego" auta, czyli Chevroleta Lacetti. Twoi przeciwnicy powinni to traktować jako ostrzeżenie z Twojej strony?

Hehe nie tylko samochodu ale i malowania także bójcie się . Mój ulubiony szef zespołu Seniorów, czyli Tombo przygotowuje świetne sety, które mam nadzieję pozwolą nam powalczyć również w klasyfikacji generalnej i pozabieramy punkciki beemkom i szewroletowej konkurencji Alfom i Seacikom oczywiście też

Tak poważnie to im człowiek starszy to ma mniej czasu na wirtualne ściganie ale plan jest taki aby wystartować przynajmniej w tylu wyścigach ile będzie się liczyć do klasyfikacji generalnej

Nowy sezon zapowiada się bardzo ciekawie i zarazem bardzo wymagająco. Zmniejszono kary wagowe co z jednej strony cieszy - z drugiej będzie problemem (tu przesyłam pozdrowienia szczególnie dla Kobe ). Do tego dochodzi kilku "młodych gniewnych", którzy już pokazywali pazurki w lidze V8.

Świetna atmosfera ligi i świetna walka na torze (nie tylko w oficjalnych wyścigach) nikomu nie pozwoli nawet na chwilę znudzić się autami turystycznymi w nowym sezonie najlepszej ligi na Portalu

Grupowa fotka kierowców na Macau po zakończonym sezonie 2010

Na zakończenie, a właściwie na rozpoczęcie nie pozostaje mi nic innego jak podpisać się pod ostatnim zdaniem wypowiedzi BzYczka, niezdecydowanych zaprosić do udziału w najlepszej lidze na SimRacingPL i życzyć wszystkim samych udanych wyścigów bez żadnych zwolnień z zajęć podczas sezonu Do zobaczenia na torze!
dodgers jest offline  

Ostatnio edytowane przez dodgers : 10-02-2011 - 21:32
Rating: 33587 | Skill: 4.62 | OpenRating: 4527
Logitech G25 | Fanatec Clubsport Pedals | Act Labs | Hamowanie: heel & toe | Zmiana biegów: Układ H
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:23   Post #2 (permalink)
Awatar Marcoone

Hmmm ... dziwne. Admini WTCC zapraszają do ligi Historic
Marcoone jest offline  

Rating: 49418 | Skill: 5.07 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:32   Post #3 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

Ha ha śmieszne Marcoone
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W
32" Samsung LCD|Logitech G25|MX Revolution|CyberSnipa GamePad|Laptop Acer 5930G

Rating: 47968 | Skill: 8.92 | OpenRating: 3190
| Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:32   Post #4 (permalink)
Awatar dodgers

Spodziewałem się takiego komentarza, ale bardziej ze strony sekty
dodgers jest offline  
Liczę sanki...

Rating: 33587 | Skill: 4.62 | OpenRating: 4527
Logitech G25 | Fanatec Clubsport Pedals | Act Labs | Hamowanie: heel & toe | Zmiana biegów: Układ H
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:34   Post #5 (permalink)
Administrator F1'79
Awatar Szczepan

rFactor Historic GigaOm.pl 2011

-Bez komentarza-
Szczepan jest online  

Górole syćkich krajów łączcie sie.

Rating: 66991 | Skill: 7.79 | OpenRating: 10332
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:36   Post #6 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

Heh wygląda na razie na to, że tylko Admini czytają newsy
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W
32" Samsung LCD|Logitech G25|MX Revolution|CyberSnipa GamePad|Laptop Acer 5930G

Rating: 47968 | Skill: 8.92 | OpenRating: 3190
| Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:43   Post #7 (permalink)
Administrator F3/GP2
Awatar sztott

Nie prawda
sztott jest offline  

agent do spraw specjalnych

Rating: 18276 | Skill: 6.99 | OpenRating: 4620
Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:43   Post #8 (permalink)
Administrator Historic
Awatar cierek

BzYczek, co Ty gadasz wgl ? A kierowcy tego auta to nikt nie zna
cierek jest offline  
Rating: 3871 | Skill: 4.49 | OpenRating: 782
Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:45   Post #9 (permalink)
Awatar Bienio

ROTY Race07 WTCC BigRaceSim 2011
Race07 WTCC BigRaceSim 2011

Nie tylko, nie tylko Nie mogę doczekać się pierwszego wyścigu, dobrze, że zaraz trening
Bienio jest offline  

Rating: 15904 | Skill: 9.25 | OpenRating: 0
Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-02-2011, 17:48   Post #10 (permalink)
Awatar majeklth

Cytat:
"(...)Ostatnie co usłyszeliśmy, to opis jakiejś postaci w białym kombinezonie i białym kasku."
Wg.jedynej słusznej i bezstronnej telewizji,kombinezon był niebieski, a kask żółty.

Zapowiedź bardzo...długa.Jak przeczytam napisze,czy fajna
majeklth jest offline  
Rating: 4835 | Skill: 2.22 | OpenRating: 270
Logitech DFGT | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
2011, ale, bigracesim, dzisiaj, ligi, macki, poobijali, sezonu, się, start, wtcc

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania