Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Newsy i Artykuły > Newsy > SimRacingPL > Liga Race07

Liga Race07 Nurburgring GP - Runda 7

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga Race07 Liga Race07

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 05-07-2009, 20:42   Post #1 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar SebaOnePL

Liga Race07 Nurburgring GP - Runda 7

Dnia 29 czerwca 2009 o godzinie 21.05 zaczął się pierwszy w historii ligi Race07 wyścig długodystansowy na niemieckim torze Nurburgring GP. Dla osób, które nie jeździły wcześniej w ligach GT był to debiut na takim dystansie.

Na starcie pojawiło się 23 zawodników, którzy byli gotowi zmierzyć się z trudnymi warunkami panującymi na torze przez 44 okrążenia plus okrążenie formujące. W boksach dominowały Seaty Cupra GT oraz BMW Z4, choć można też było dostrzec dwa samochody marki Gillet Vertigo Streiff. Prognoza pogody wskazywała na możliwość pojawienia się opadów i tak też się stało. Po zmianie opon na te przygotowane na mokra nawierzchnię i wyjeździe na grid rozpoczęło się okrążenie formujące, które przebiegło bez większych zakłóceń. Po minięciu ostatniego zakrętu zwanego „Coca-cola” stawka zaczęła przyśpieszać, a chwilę później zaczęło się prawdziwe ściganie.

Z PP zgodnie z przewidywaniami startował lider klasyfikacji generalnej - Marcin „kobe191” Skrzypczak, ale jak cień podążał za nim Dominik Furmaniak znany wszystkim jako Race_Master. Obaj zawodnicy przez kilka pierwszych okrążeń wymieniali się pozycjami, aż po kilku okrążeniach Kobe uzyskał kilkusekundową przewagę nad kolegą z teamu „Roaring Pipes Maniacs”. Znacznie ciekawiej działo się w środku stawki, gdzie zawodnicy wymieniali się pozycjami cały czas, a każdy błąd na mokrej nawierzchni był błyskawicznie wykorzystywany przez kierowców z tyłu. Należy tutaj wymienić przede wszystkim dobra jazdę Marka „Marcoone” Kośmidera, który startując z 15 miejsca systematycznie piął się górę klasyfikacji. Mimo trudnych warunków pogodowych wszyscy zawodnicy wykazali się odpowiednią koncentracją i uwagą, dzięki czemu nie dochodziło do kraks i nawet jak zdarzały się otarcia między samochodami to zawodnicy szybko wracali na tor i kontynuowali jazdę.

Około 20 okrążenia na torem pojawia się słońce, a deszcz przestaje padać, dzięki temu asfalt zaczyna wysychać. W tym momencie wielu zawodników stanęło przed dylematem odnośnie pit stopu i niepewności co dalej z pogodą. Dobrze wybrali Ci, którzy zdecydowali się na slicki, natomiast reszta musiała walczyć z przegrzewaniem się opon na mokrą nawierzchnię. W międzyczasie niestety odpada kilku kierowców (m.in. Piotr Kuhn czy Michał Jakusz-Gostomski, któryz startowali z 6 i 9 miejsca) ale 18 samochodów cały czas walczy dalej na torze o jak najlepszą pozycje na mecie. Pod koniec wyścigu czołowa dwójka zbliża się do siebie i po problemach lidera wyścigu – Marcina Skrzypczaka to Dominik Furmaniak obejmuje prowadzenie które dowozi do końca. Za nimi jako trzeci melduje się Jakub „Ponte15” Strumidło – młody zawodnik, który już jednak dał się poznać jako dobry kierowca simracingowy w innych ligach.

Konferencja z kierowcami z podium wyścigu na Nurburgring którzy zajmują obecnie także trzy pierwsze miejsca w kl. generalnej

Dominik "Race_Master" Furmaniak - Roaring Pipes Maniacs

Race_Master przede wszystkim gratuluję zwycięstwa, ciężko było je wywalczyć?
Oczywiście, że łatwo hehe. Tak naprawdę to był to dość wymagający wyścig - trudne, zmieniające się warunki na torze a w dodatku dość narowisty samochód co sprawiało, że koncentracja byłą wymagana przez pełne 90 minut wyścigu. Jeśli zaś chodzi o zwycięstwo to wiedziałem, że o ile na suchym torze nie mam z Kobe szans to na mokrym mogę powalczyć i liczyć na jego błędy. Jak się okazało, ku mojemu zaskoczeniu miałem całkiem niezłe tempo pozwalające mi trzymać się "ogona" Kobe i kiedy on popełnił błędy w końcówce wykorzystać je bezlitośnie.

Jesteś drugi w klasyfikacji generalnej, nastawiasz się na obronę drugiego miejsca czy będziesz się starał walczyć o pierwsze miejsce na koniec sezonu?
Oczywiście będę starał się powalczyć o mistrzostwo ale nie oszukujmy się - o ile Kobe nie przytrafią się jakieś wypadki losowe to raczej nie mamy szansy odebrać mu tego pierwszego miejsca. Tym bardziej, że na skutek urlopu opuszczę dwa wyścigi więc tym bardziej będzie to trudne. Ale zapowiada się ciekawa walka o drugie miejsce więc ciągle będę się starał wypadać jak najlepiej i może sprawić jeszcze jedną niespodziankę. Właśnie w tym celu ograniczyłem nawet ostatnio starty w innych ligach, poświęcając więcej czasu i energii na przygotowania do ligi Race07.

Jesteś w teamie razem z Kobe'im, jak oceniasz Waszą dotychczasową współpracę?
Współpraca układa się bardzo dobrze - tak jak to powinno być wewnątrz teamu. Wymieniamy się setupami (choć muszę przyznać, że mi nigdy nie pasowały alienowe sety i niestety muszę sam "dłubać" przy aucie), ustalamy wspólnie strategię na wyścig, wymieniamy się wskazówkami. Jednak na torze walczymy jak z każdym innym rywalem i nie ma taryfy ulgowej, co pokazał chociażby ostatni wyścig, gdzie mieliśmy dość kontaktową walkę o pierwszą lokatę.

Marcin "kobe191" Skrzypczak - Roaring Pipes Maniacs

Kobe jako lider klasyfikacji generalnej byłeś faworytem wyścigu na Nurburgring, wywalczyłeś PP ale ostatecznie druga pozycja na mecie. Co poszło nie tak?
Cały wyścig uważam za udany, choć obawiałem się że będzie gorzej z powodu warunków pogodowych. Z początku walka z RM była dość zacięta, wyprzedził mnie i kilka lapów musiałem walczyć o odzyskanie pozycji. Odzyskałem P1 i udało mi się odskoczyć po 1 stincie na 8 sek, po kilku lapach przewaga wzrosła do około 15 sek, no i coś poszło nie tak. Podczas dublowania jednego z zawodników zostałem wypchnięty przez niego z toru przez co straciłem polowe przewagi nad RM. Dwa zakręty dalej popełniłem lekki błąd wypadłem na trawę ale opanowałem auto i wjeżdżając na tor zostałem ponownie uderzony przez tego samego dublowanego, do tego doszedł spin i po całym zamieszaniu RM był juz na moim ogonie. Odskoczyłem znowu, ale kolejny błąd kosztował mnie stratę pozycji lidera, której doświadczonemu RMowi nie byle wstanie odebrać.

Twoim celem na ten sezon jest na pewno obrona mistrzostwa. Po 7 wyścigach masz przewagę 19 pkt nad RM, myślisz że będzie trudno obronić tytuł?

Na pewno łatwo nie będzie. Jest kilku szybkich kierowców którzy będą walczyć, wiec rywalizacja będzie zacięta, patrząc na to jak często popełniam szkolne błędy (lol). Do tego trzeba pamiętać o problemach technicznych (odpukać) które w zeszłym sezonie omal nie pozwoliły mi zdobyć mistrzostwo.

Wiele osób jest ciekawych jak układa się współpraca w najlepszym dotychczas teamie tego sezonu "Roaring Pipes Maniacs". Mógłbyś coś o tym powiedzieć?

Współpraca myślę ze okłada się bardzo dobrze. RM jest bardzo doświadczonym kierowca, można powiedzieć że "wyjadaczem" i udziela mi czasem cennych wskazowek i porad. Ja z kolei nie pozostaje dłużny i tez nieraz coś mu podpowiem. Dzielimy się ustawieniami pojazdów i uwagami dotyczącymi ich prowadzenia. Jednym słowem oby tak dalej, współpraca układa się wzorowo.

Jakub "Ponte15" Strumidło - Repsol Team

Ponte zająłeś trzecią pozycję w swoim pierwszym wyścigu długodystansowym - jak Ci się jechało i czy spodziewałeś się takiego wyniku?
Szczerze mówiąc byłem zaskoczony, że udało się stanąć na podium. W czasie trudnych deszczowych warunków popełniłem sporo błędów, przez które straciłem bardzo dużo czasu do Kobe i Race Mastera, szkoda gdyż gdyby nie one walczyłbym o zwycięstwo.

W zeszłym sezonie byłeś siódmy w klasyfikacji generalnej, teraz jesteś trzeci - będziesz się starał bronić tej pozycji czy może myślisz o przesunięciu się wyżej?
Ciężko będzie osiągnąć lepszą pozycję, więc skupię się raczej na obronie trzeciego miejsca. Wakacje zaplanowałem tak by wziąć udział w każdym evencie, więc mam nadzieję, że do samego końca będę liczył się w generalce.

Startowałeś już w kilku ligach, między innymi WTCC, Historic czy ligach letnich/zimowych - jak wg Ciebie wypada liga Race07 na ich tle?
W Lidze Race07 startują zarówno doświadczeni zawodnicy jak i początkujący bardzo szybcy kierowcy. Myślę, że na dzień dzisiejszy poziom Ligi jest trochę niższy niż np w WTCC gdzie panuje olbrzymia konkurencja, jestem jednak przekonany, że gdy ci młodzi stażem, utalentowani kierowcy nabiorą nieco więcej doświadczenia, Liga Race07 dorówna poziomem historykowi czy WTCC.

Wszystkim dziękujemy za poświęcony czas i życzymy dalszych sukcesów w przyszłości na torach ligi Race07!
SebaOnePL jest offline  
Rating: 16576 | Skill: 3.16 | OpenRating: 471
Logitech DFGT | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
liga, nurburgring, race07, runda

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania