Nareszcie udało mi się znaleźć trochę wolnego czasu poszukanie fajnych modów. Pierwszym ściągniętym przeze mnie modem był RIR Kart 2010. Mod ten przyniósł mi tyle zabawy, że postanowiłem go tutaj opisać. Twórcą RIR Kart jest osoba o pseudonimie Altek.
Pierwsze co rzuca się w oczy po włączeniu rFactora to intro. Przekazuje ono potężną dawkę energii do gry

Jednak jest wykonane w niskiej rozdzielczości co utrudnia oglądanie. Dalej spotykamy zmodyfikowane menu, do którego została podłożona muzyka POP.
Autor przygotował dla nas gokarty kategorii ICC z 45 konnym dwusuwowym silnikiem o pojemności 125ccm i sekwencyjnymi skrzyniami biegów. Do wyboru mamy bardzo dużo marek. Co ciekawe wirtualni kierowcy, którzy zasiadają za kierownicami wózków to kierowcy F1 z sezonu 2010. Pomysł ten jest bardzo fajny, ponieważ kaski z F1 mają ciekawe malowania i ładnie wygląda to podczas wyścigów.
Gdy już wybierzemy nasz ulubiony wózek, czas odpalić silnik. Dźwięk, który dobiega z motoru jest bardzo ostry i chociaż jeszcze różni się od "prawdziwego" 2T to jest coraz lepiej

Słowo, którym można określić dźwięk podczas jazdy to zapylacz, jest ostro i głośno, dokładnie tak jak powinno być

No dobra, wbijamy jedynkę, wyjeżdżamy z boksu i gazuuuuu

To co nas czeka po wciśnięciu gazu w podłogę to eksplozja przyśpieszenie, biegi trzeba zmieniać bardzo często. Przyśpieszenie do setki to chyba pół sekundy. Redukcje biegów są bardzo łatwe, bo gra sama robi przegazówki i nie musimy się tym martwić. Kartingi z tego moda są nastawione raczej podsterownie i niestety nie udało mi poślizgać. Tutaj pojawia się też kolejny problem... Gokarty po wytrąceniu z równowagi np. poprzez najechanie na kerby, od razu przekręcają się kołami do góry. Po chwili przyzwyczajenia jazda sprawia maksimum frajdy, zbiorniki paliwa wypalają się z radością
Grafika w grze jest standardowa, nie żadnych fajerwerków, jest estetycznie i szczegółowo, mi to wystarcza. Altek zaskoczył nas natomiast różnorodnością kamer z których możemy oglądać wózek.
Podsumowując jest to jeden z najlepszych modów kartingowych, jakim miałem okazję jeździć. I jedyny mod, który z czystym sumieniem zastosowałbym do ligi w rFactorze. I mimo sporej wagi(ok. 150mb) polecam go pobrać, bo ilość zabawy jaką mi dostarczył jest nie do opisania
DOWNLOAD