Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Newsy i Artykuły > Newsy > SimRacingPL > Liga rFactor Historic

Ja też tak chcę!! - 1 runda Historic GTC-TC

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Liga rFactor Historic Liga rFactor Historic

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 10-03-2010, 00:50   Post #1 (permalink)
Administrator Historic
Awatar SirDuncan

Ja też tak chcę!! - 1 runda Historic GTC-TC

Jesteśmy w przededniu startu czwartego sezonu „Historyka”. W tym roku czeka nas powrót do przeszłości. Nie chodzi oczywiście o samochody. Chodzi o ponowne podzielenie aut na grupy w taki sposób aby odpowiadały one sobie osiągami lub przewaga prędkości był niwelowana nie najlepszym prowadzeniem. Administratorzy Ligi już od połowy roku kombinowali jak uatrakcyjnić kolejny sezon. Z kilku mniej lub bardziej skomplikowanych systemów rozgrywek postanowiliśmy wybrać ten najbardziej wyważony. Zapytaliśmy kilku zawodników, co myślą o sezonie 2010 i zmianach w formie rozgrywek.

SirDuncan (SD) – Witam Panowie, dziękuję za poświęcenie chwilki waszego cennego czasu.

Darek „IceMan” (IM) – Nie ma sprawy.

Leszek „KMachine” (KM) – Cześć. Z Chęcią odpowiem na Twoje pytania.

Kuba „Groovy” (G) – Siemka.

Darek „Albi” (A) – Witam kolegę.

SD – Groovy. W tym sezonie w ramach reklamy Twojej Ligi F1'79 zorganizowaliście akcję reklamowych podpisów. Jaki mógłbyś zaproponować dla Ligi Historic GTC-TC?

G – Jak najwięcej fotek i filmików z epoki, i to najlepiej w wysokiej rozdzielczości! Nic tak nie motywuje do jazdy jak przeglądanie takich fotek czy filmów... człowiek się zastanawia: „Jak oni mogli kiedyś tak jeździć jak to się wszystko rozpadało?...” i po chwili zastanowienia przychodzi myśl: „Ja też tak chcę!”.

SD – Panowie. Po kilku latach wracamy do starego pomysłu podziału aut na grupy. Zrobiliśmy błąd czy wręcz przeciwnie?

IM – Tak, pomysł uważam za trafiony, tym bardziej że danym autem z grupy można wystartować tylko raz.

KM – Podział na grupy to według mnie bardzo dobry pomysł. Teraz ci, dla których te szybsze samochody są nie do opanowania, mają możliwość wyboru czegoś bardziej pod ich styl jazdy i umiejętności.

G – Proste, że pomysł się podoba! Zawsze byłem zwolennikiem takich kombinacji. Z sezonu na sezon powinno się urozmaicać rozgrywkę, bo niestety człowiek to taka upierdliwa istota, która się łatwo nudzi (śmiech).

SD – Albi. To już Twój czwarty sezon w Historyku. Jak oceniasz zmiany wprowadzone w tym roku?

A – Może być tylko lepiej. Zmiany w modzie spowodowały, że jazda znowu sprawia mi przyjemność. Pozostałe aspekty są drugorzędne, choć zachęcają do startu w Lidze. Tylko w wyścigach endurance wolał bym chyba coś innego, ale czas pokaże.

SD – Wobec tego jaka strategia wyboru samochodów w tym sezonie? Wybór serca czy rozumu?

KM – Przyznaję, że na razie kieruję się rozumem, ale będę się starał wybierać coś co lubię. Nie darowałbym sobie gdybym przegapił niektóre ze swoich ulubionych wozów. Jaguar E-Type, Lotus Cortina, Corvette 65, Shelby Daytona to są wozy, dla których koniecznie muszę znaleźć miejsce w tym sezonie.

G – Raczej serca. Będę się starał stawiać na auta, które są nieokiełznane i dzikie. Lubię łączyć survival horror z wyścigami (śmiech). No i jest większa satysfakcja jak do mety dotrze się w jednym kawałku (śmiech).

A – „Primo po pierwsze” będę wybierał samochody, które będę dobrze czuł. Konkurencyjność podczas wyścigu będzie na drugim miejscu. Sympatie co do marki i modelu na miejscu ostatnim...

IM – Jeżdżę bardziej dla wyników, więc będzie to w miarę przemyślany wybór.

SD – IceMan. Powrót do Historyka? Co skłoniło Ciebie do ponownego zajęcia miejsca w wozie?

IM – Miałem ochotę jeździć kolejny sezon w F1 79 ale dystans 100% + obowiązek obecności na treningach to dla mnie zbyt duże obciążenie czasowe. A że jeździć coś trzeba to wybór padł na Historyka.

SD – Leszku. W tym sezonie jedziesz po Mistrza, jak każdy. Jak myślisz kto mógłby zepsuć Twój plan?

KM – Jeszcze tydzień przed pierwszym wyścigiem byłem przez niektórych uważany za kandydata numer jeden do tytułu, ale o lidze przypomniał sobie były mistrz z roku 2008 - Iceman. Według mnie to on jest teraz faworytem. Poza nim jest jeszcze Groovy, który pod koniec zeszłego sezonu był już naprawdę szybki. Inni to koledzy z zespołu, czyli SnikerS i Race_Master. Być może ktoś z debiutantów jak np. Sparrow włączą się do walki.

SD – Albi. Tak przez pryzmat Twojego doświadczenia – Historyk to krew, pot i łzy czy wspaniała rodzinna rozrywka?

A – Ostatni sezon? Zdecydowanie "maszeruj, albo giń" (śmiech). Ja poległem ...

SD – Dziękuję za wywiad i widzimy się w Assen…

A więc wydaje się, że ustanowienie grup samochodów wyjdzie nam na dobre. Zawodnicy, nie tylko Ci przepytani przeze mnie, wyrażają się raczej pochlebnie o możliwości wybrania pasującego im samochodu. Ponadto wydaje się, że swoboda wyboru wpłynie na złagodzenie obyczajów. Niektórzy zawodnicy mogą zacząć przedkładać piękno i grację tych wozów nad możliwość zdobywania nimi kolejnych punktów. Mamy nadzieję więc, że więcej zawodników powie – Ja też tak chcę
SirDuncan jest online  

Ostatnio edytowane przez SirDuncan : 10-03-2010 - 09:45

Rating: 12380 | Skill: 2.75 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 10-03-2010, 16:32   Post #2 (permalink)
Awatar Sparrow

Cytat:
Być może ktoś z debiutantów jak np. Sparrow włączą się do walki.
Oh jak miło.
Fajny wywiadzik, przyjemnie się czyta.
Sparrow jest offline  

http://prs.simracing.pl/forum/image.php?type=sigpic&userid=5778&dateline=1241210  011
To finish first, first you have to finish...
http://sparrow199.digart.pl/

Rating: 25742 | Skill: 8.80 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
chce, gtctc, historic, runda, tak, też

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania