Wszyscy zapewne wiedzą, że ściganie się to zajęcie dla prawdziwych facetów. I to facetów z jajami, którzy są gotowi podjąć każde rzucone im wyzwanie.
Dla mnie CART'y z tamtego okresu są po prostu niesamowite.
-RafQ
Też pojeździłem wczoraj troszkę, ot tak z ciekawości, ale jak zacząłem - to nie mogłem skończyć .
-Dark2
Patrick Carpentier, po zwycięstwie na Mid Ohio
Co się jednak dzieje z facetami, kiedy pozostawić ich na pewien czas samym sobie, bez żadnych nowych wyzwań? Niestety jest to przykry widok.
Zaczyna się od tego, że zakładają rajtuzy, co jak wiemy jest bardzo szkodliwe, gdyż przez rajtuzy szybciej ulatnia się testosteron. Na domiar złego zaczynają golić nogi, co tylko przyspiesza proces.
Niestety to dopiero namiastka tego, co nadchodzi potem. Obserwujemy już od jakiegoś czasu jak walczący o mistrzostwo kierowcy zaczynają oddawać pozycje w wyścigach i są zadowoleni z wyniku poza pierwszą piątką. Inni zostawiają bolid na poboczu w połowie wyścigu i rzucają tylko na wytłumaczenie "Charizma Lost".
Początkowo nie wiedziałem gdzie się pcham z tą ligą zimową, ale teraz nie żałuję =D
-Nero
Ja chcę jeszcze raz!
-Jakusa
Laguna Seca - klasyk na który chętnie wracamy.
Pozbawieni motywacji kupują auta hybrydowe i inne ekologiczne wynalazki, a na pulpicie Windows mają hasło "Make cars green".
Kierownice kurzą się w pudełkach, a czat podczas live streamingu przeżywa prawdziwe oblężenie.
To jest już dość niepokojące, ale najgorsze nadeszło na sam koniec sezonu. Włos się jeży na samą myśl - również na głowie jeśli ktoś ma.
Ku przerażeniu publiczności tłumnie zgromadzonej na transmisjach wideo kierowcom zaczynają wypadać włosy z klaty, a w to miejsce rosną piersi
!
W nocy mi się śniła zimowa liga CART.
-Rex
Mi to pewnie nawet jak by się Saleen przyśnił, to z silnikiem Hondy.
-K Szczech
Nevada Speedway - 3-wide na okrągło.
Tak dalej być nie może i administratorzy lig postanowili zwalczać to zjawisko. Liga WTCC zamienia silniki na potężne V8, liga Historic odkurzyła GTL'a, a liga F1'79 zaczęła już przed kolejnym sezonem przeprowadzać.... decycję !
Ligi FIA GT i F3 postanowiły przebić wszystkich i połączyć siły.
Do mocy silników aut GT1 dorzuciliśmy moc silników bolidów F3, a masę aut GT1 pomniejszyliśmy o wagę bolidów F3.
Było trochę niejasności jak ma wyglądać nowe auto, ale na szczęście gdzie dwóch adminów tam zawsze ten silniejszy drugiemu "ręcznie" wytłumaczy. Gdyby był trzeci to jeszcze by im rating i skill podliczył, a maszynka wykryłaby wszystkie ucieczki poza ring.
SSSUUUPPPEEERRR ZZZAAABBBAAAWWWAAA
-masatablasta
No jadę, jadę. Później bym żałował, że nie pojechałem.
-Signum
Road America - zwane również Spa Francorchamps Ameryki.
Od razu uprzedzamy, że nie znajdziecie tu żadnych wygód znanych ze współczesnych bolidów. Nie ma złącza USB, nie ma iPoda, a skrzynia nie robi auto-blipów, auto-liftów, ani nawet auto-liftingu. Po wymontowaniu tego całego zbędnego balastu znalazło się jednak miejsce na gaśnicę, owiewkę i mały barek dla tych, którzy lubią podczas jazdy korzystać w pełni z tego co oferuje bolid.
Pod tylnym skrzydłem jest rożno, gdzie można uwędzić kurczaka w spalinach (jeden z ulubionych przysmaków oldschoolowych kierowców). Ostatnio mi właśnie takiego bajerku brakowało na Long Beach.
Jest też nowa funkcja "E.T. go home" na wypadek, gdyby nad torem znów pojawiło się UFO. Jak ktoś nie wie, który to przycisk to już jego problem.
Ale finishhh! ! ! ! ! !
-Teliss
Zawalilem nieziemko, ale i tak bede naprawdę mile wspominal ten event.
-Larus
Vancouver - tor, który niejedną akcję widział.
Aby zapewnić kierowcom należytą gamę wyzwań, liga CART rozegrana zostanie na 5 zróżnicowanych torach. Zaczniemy od toru technicznego, na którym zakręty przeplatają się z pagórkami. Pozostając w piaszczystych klimatach przeniesiemy się na pustynię, a dokładniej do Las Vegas, gdzie z prędkościami powyżej 350 km/h będziemy szukać nowego wymiaru jazdy na zakładkę.
W trosce o bezpieczeństwo, kolejnym torem drogowym będzie szybki Road America. Nie chcemy przecież by kierowcy wysiadali z bolidów podczas jazdy, by sprawdzić dlaczego nie jadą. Gdy już trochę się przyzwyczaimy do prędkości poniżej 300 km/h będzie można spróbować toru ulicznego. Wyskoczymy dla odmiany do Kanady na nieistniejący już tor w Vancouver, gdzie czeka nas balansowanie pomiędzy ścianami a pokusą wciśnięcia gazu. Jakby tego mało było, na zakończenie sezonu udamy się do Teksasu na iście szaleńczą jazdę po owalu tak szybkim, że wyścig CART w 2001 roku odwołano tu na 2 godziny przed rozpoczęciem z powodu zbyt dużych przeciążeń. Nam to na szczęście nie przeszkadza - śmiało zamontujemy prędkościomierze, których skala nie kończy się na 400 km/h i przejdziemy do historii jako uczestnicy najszybszego wyścigu na SimRacingPL.
Cieszę się, że na SimracingPL są ludzie, którzy potrafią podjąć wyzwanie
-Marcoone
3W na zakładkę, 3W na dwie zakładki...
-K Szczech
Texas Motor Speedway - nieduży, ale imponująco szybki.
Dokładne daty już znacie, ale co mi tam - podam drugi raz, bo w końcu czymś trzeba zapowiedź zapełnić:
2010.12.10 -
Laguna Seca
2010.12.20 -
Nevada Speedway
2011.01.06 -
Road America
2011.01.16 -
Vancouver
2011.01.30 -
Texas Motor Speedway
Na torach drogowych rozegrane będą po 2 wyścigi. Pierwszy potrwa 30 minut a drugi 50 minut. Na torach owalnych również będą rozegrane po 2 wyścigi, jednak dysproporcja dystansu będzie większa. Pierwszy wyścig będzie sprintem na dystansie 75 mil, czyli 50 okrążeń. Drugi będzie wyścig główny z dystansem 300 mil czyli 200 okrążeń. Bez obaw, na tych owalach okrążenie można zrobić w 30 sekund samochodem bezpieczeństwa. Z resztą nie trudno sobie policzyć ile potrwa przejechanie 75 mil z prędkością 240 mil na godzinę.
Oby więcej takich eventów i takiego ścigania.Było po prostu super!
-RafQ
Do zobaczenia w nastepnej edycji CART
-Xizor
Liga CART w zeszłym roku okazała się być bardzo nieprzewidywalna, a kolejność na mecie wyścigu nierzadko była zaskoczeniem. Jedyne co było łatwe do przewidzenia to wyniki klasyfikacji zespołowej, gdzie wygrał najliczniejszy zespół. Tym razem i w klasyfikacji zespołowej postaramy się zapewnić ostrą rywalizację, na wypadek gdyby jednak znalazł się ktoś, komu emocji na torze będzie mało.
Dlatego podzielimy się na
zespoły 2-osobowe. Szczegóły zostaną podane na forum ligi F3, gdzie się zadomowimy na zimę.
Prowadzeniem ligi CART zajmą się K. Szczech i Jakusa.
Ściganiem się w lidze zajmą się... No właśnie - dla kogo jest ta liga? Bolidy po 840 koni, prędkości przekraczające 400 km/h... to brzmi jak coś tylko dla starych wyjadaczy, ale jak to mawiają - "nie taki diabeł straszny". Najlepszą odpowiedzią jest chyba umieszczona powyżej wypowiedź Nero, dla którego CART'95 było pierwszą ligą zaraz po Level0.
Mod do pobrania z DC:
CART Factor
Tor do pobrania z DC:
Laguna Seca
Setup do pobrania:
Setup
Kolejne tory pojawią się wkrótce.
W tym wątku:
LINK można dokonywać rezerwacji bolidów. Utożsamiamy się z jednym kierowcą na cały sezon.
Próg ratingowy ligi to 1500 punktów.
Wymagana jest dowolna licencja, oprócz licencji Level0.
Dla tych, którzy chcieliby okazać swe poparcie dla ligi przygotowany został zestaw sygnaturek:
LINK
Najlepiej wkleić do swojego podpisu adres obrazka i owinąć w tagi IMGLFT.