Premiera rfactora 2 wyrażnie się zbliża (i tak już od 2008r) a razem z nim nowy tor tworzony z myślą o tej platformie. Będzie to znany kierowcom ligi Historic tor Croft. Jego obecne wykonanie wprawdzie nie zachwyca, ale sama nitka to klubowy tor w najlepszym wydaniu i jeden z torów w lidze który budził ogromne zainteresowanie samymi treningami.
Pomysł na budowę miałem już dawno temu, teraz czas na realizację. Udało się zdobyć niezłej jakości materiały, w tym dokładne mapy które pomogą odwzorować tor. Założenie jest takie aby zrobić naprawdę wysokiej jakości tor w kwestii odzworowania do prawdziwego, zarówno w kwesti samej nitki toru, nierówności samej nawierzchni jak i ukształtowania terenu.
Ponieważ tor jest (pomijając masę drobnych nierówności) praktycznie płaski, to dzięki mapie i widoku z góry mogę z dużą dokładnością odwzrować główny kształt oraz położenie obiektów. Reszta tzn nachylenie w zakrętach, fałdy terenu, nierówności samej nitki będę brał na podstawie obserwacji onboardów, które udało się zdobyć w soczystym 720p i już mam pocięte na pojedyncze klatki które posłużą szczegółowej analizie.
Na potrzeby tego musiałem sobie wypracować metodę, ale to już dużo pisania i lania wody.
Ponieważ tor jest krótki, mam ambitne plany obłożenie go naprawdę sporej ilości detalami nie zamierzam żałować polygonów ani iść na kompromis w kwestii jakości tekstur. Jak to wyjdzie czas pokaże.
W tej chwili powstaje grafika, a konkretnie same modele. Z częścią wizualną uporam się szybko, przeniesieniem na rf2 zajmę się...jak wyjdzie rf2. Po namysłach doszedłem do wniosku że wersja na rf1 ukaże się później.
Ciekawostki o torze. Idąc za wikipedią.
- Pierwsze wyścigi rozgrywane były już w 1920r, lecz na okres drugiej wojny światowej teren służył jako lotnisko.
- tor od 1997 został wydłużony do obecnych 3.4km.
- od 2000r władze toru regularnie walczą z miejscową społęcznością której przeszkadza hałas jaki panuje podczas wyścigów
min w 2009r władze walczyły o otrzymanie tzw. 40 głośnych dni w roku
- tor gościł min serie BTTC, Porsche Carrera Cup, British Superbike a nawet F3 i serię GT
- najczęściej odbywają się tam zloty miłośników starych samchodów, są to spotkania towarzyskie w iście klasycznym angielskim stylu
- aktualny rekord toru należy uwaga do Sergio Pereza! Wynosi równe 1:13.656