Szukaj:
PL EN
Wróć   SimRacingPL :: rFactor liga,wyscigi online,F1,WTCC,ETCC,RACE > Artykuły > Newsy > Wyścigi Real > Inne
Zarejestruj się ArtykułyProjects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Inne Newsy o pozostałych seriach wyścigowych

Odpowiedz
III runda Pucharu GKSK 
LinkBack Narzędzia Wygląd
stare
ChudY ChudY jest offline
Awatar ChudY
III runda Pucharu GKSK
ChudY 22-07-2010, 19:31

10 lipca na Torze w Gostyniu odbyła się III runda Pucharu GKSK. Zawody rozpoczęły się treningami (regulacja gaźników). Wyjechałem zrobiłem kilka kółek za Tomkiem Jarzykiem sprawdziłem ustawienie wózka i zjechałem, ostatni czas, ale to tylko treningi.
Następnie były kwalifikacje (trening oficjalny).
Tutaj już nie było mowy o jakiejś wolnej jeździe, bo jak wiadomo korzystna pozycja na starcie jest bardzo pomocna w wyścigu. Zrobiłem 10 okrążeń i zjechałem, wychodzę z karta i widzę uśmiechniętą twarz brata stojącego przy wadze Pierwszy czas o 0,7 sekundy lepiej niż drugi Tomek Jarzyk i o ponad 1 sekundę szybciej niż trzeci Robert Kliszewski.
Potem nadszedł czas na otwarcie zawodów i prezentację zawodników, która odbyła się na prostej start-meta. Sędziowie postanowili, że biegi będą krótsze o kilka kółek, ze względu na bardzo wysoką temperaturę. Razem z naszą kategorią jechał pokaz World Formula z silnikiem Briggs&Stratton, wózek ten miał dużo szybsze tempo od nas i z tego powodu startował z P1.

Pola przedstartowe nr. 11 Daniel Nawrot, nr.14 Tomasz Jarzyk, nr. 50 Robert Kliszewski, nr. 5 Marcin Jagła

Bieg I
Podjeżdżamy do startu, widzę, że zawodnik jadący wózkiem World Formuly trochę odjechał od nas i starter dużo szybciej zgasił światła, dzięki czemu mogłem szybko otworzyć przepustnice. Do pierwszego zakrętu dojeżdżam jako pierwszy (nie licząc oczywiście pokazowego wózka). Zakręt drugi bez problemu utrzymuje pozycję. Mając dużo lepsze tempo niż reszta stawki i nie mając nikogo przed sobą spokojnie odjeżdżam, nie tracę pozycji do końca. Ale za mną trwa bardzo ładna walka, którą widać na filmie.

Bieg II
Znowu start z P1 i praktycznie replay. Szybciej mogę dodać gazu niż reszta, ponieważ jadę po wewnętrznej stronie. Pierwszą lokatę utrzymuje bez żadnych problemów do końca, lecz za mną koledzy biją się o drugą i trzecią lokatę. Niestety wózek Tomka Jarzyka i Roberta Kliszewskiego defektuje.

Oficjalne wyniki: Oficjalne wyniki zawodów - Motocross, Quady, Skutery, Country Cross

Zawody bardzo udane, nie było żadnych problemów ze sprzętem, miałem okazję przetestować wózek World Formula. Kilka nowych znajomości, miła atmosfera, noi oczywiście dwa zwycięstwa Pozdrawiam Daniel Nawrot nr. 11

Prezentacja zawodników
Odpowiedź z Cytatem
Odwiedzin 510 Komentarze 15
Wszystkich komentarzy 15

Komentarze

stare 22-07-2010, 19:54   Post #2 (permalink)
Administrator Historic
Awatar Marcoone

Gratulacje. Perfekcyjny "weekend wyścigowy"

Czekam na następne relacje. Zawsze miło poczytać o czyjejś pasji związanej ze sportem motorowym
Marcoone jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
Rating: 41765 | Skill: 5.21 | OpenRating: 9440
stare 22-07-2010, 23:16   Post #3 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar SebaOnePL

Wyślij wiadomość poprzez Skype™ do SebaOnePL
Bardzo fajna relacja. Przeczytałem i obejrzałem z przyjemnością i nie pozostaje mi nic innego jak tylko pogratulować!
SebaOnePL jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
Rating: 9104 | Skill: 2.98 | OpenRating: 1628
stare 22-07-2010, 23:43   Post #4 (permalink)
Awatar majeklth

Tylko 5 zawodników...mało troche
Gratsy wygranej,szkoda decode,który w R1 wykorzystując sytuacje,ze nie ma maszynki postanowił ściąć,ale zapomniał,ze to nie rF i na ścince więcej stracił niż zyskał
majeklth jest offline  

Odpowiedź z Cytatem
Rating: 5711 | Skill: 3.01 | OpenRating: 980
stare 29-07-2010, 22:16   Post #5 (permalink)
Awatar decode

No tutaj to ja wtopiłem R1 na całego. Walcząc o P2 z Bartkiem przepuściłem 2 zawodników myśląc, że jestem dublowany... Zamieszanie wprowadził jadący szybciej "Briggs", który wyprzedził nas o 1 okrążenie. Sędziowie długo machali niebieską i myslałem, że mam puścić kolejnych, a później nie podejmowałem walki myśląc, że z jakiegoś powodu nie każą mi zjechać z toru. Po prostu brak słów i szkoda, bo na tym torze mój sprzęt daje radę.
W R2 "Briggs" nie jadący o punkty rodzielił mnie i Bartka na szybkim łuku w takim momencie, że z 2 m dystansu zrobiło się kilkanaście. A walka znowu była zacięta i były szanse na dobrą pozycję. Na szczęście w Radomiu Lukas już się pilnował, żeby nie wprowadzać zamieszania. Ale i tak szanse unicestwiła awaria

Bardzo miło wspominam możliwość przetestowania karta World Formula, a jeszcze więcej adrenaliny dostarczyła jazda 30-konnym ROK'iem. Kiedyś jechałem 60ccm i już wrażenia były mocne, a tutaj mieliśmy 100ccm. Szok jakiego to ma kopa i jakie daje wrażenia z jazdy. Właśnie to jest piękne w kartingu, że można doświadczyć tego czego nie jest w stanie zaoferować dużo cywilnych drogich aut. Już dla tych przejazdów warto było brać udział w zawodach
Miodzio
decode jest offline  

F1 '79
Adrenaline starts to flow...

Odpowiedź z Cytatem
Rating: 14869 | Skill: 2.53 | OpenRating: 75
stare 31-07-2010, 01:12   Post #6 (permalink)
Awatar debek007

Hej. Jaką klase polecasz dla dorosłego zawodnika masa 75kg?
Puchar gksk to jakieś regionalne rozgrywki?
5 osób w klasie to normalna frekwencja?
Na ile byś wyliczył całkowity koszt startu w wyścigowym "łikendzie"?
Jeśli się ma rajdową licencje r1, trzeba coś jeszcze wyrabiać?
Pytania do wszystkich mogących na coś odpowiedzieć.
Yo!
I gratuluje wyniku panie Nawrot!
debek007 jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
Rating: 904 | Skill: 0 | OpenRating: -330
stare 31-07-2010, 12:16   Post #7 (permalink)
Awatar ChudY

hmm, powiem tak liczyc koszt weekendu to trochę bezsens, bo na jeden weekend nie opłaca kupowac się wózka, a wypożyczyc wózek z wską, który przez ostatnie trzy lata nie miał rywala to koło 4 tys. jak dobrze pamiętam. Co do wózka dla szybszej kategorii (ROK 125, czy Senior Max) to niestety te koszta zaczynają sie niebezpiecznie zbliżac do 10tys, lub nawet 10tys. przekraczają, zależy od kogo się wypożycza i czy chce się karta z mechanikiem. Co do licencji to nie wiem, ale chyba trzeba kartingową. Ja osobiście przymierzam sie do Senior Maxa, to koszt całego w miarę "biednego" sezonu wraz z kupnem używanego sprzętu to koło 10-12tys. euro. Tylko że juz karty z mocą 30koni+ sprawiają naprawdę dużą frajdę z jazdy.
ChudY jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
Rating: 3381 | Skill: 6.27 | OpenRating: 1434
stare 31-07-2010, 12:21   Post #8 (permalink)
Awatar ChudY

aha i jeszcze frekwencja to w Pucharze GKSK to niestety 5-8 osób na dzień dzisiejszy, co do np. Senior Maxa (klasa z cyklu Rotax Max Challenge od 15 lat), to 14-19 osób. W kategorii ROK 125 to jest odrobinę mniej ale tez gdzieś na pozionie 14 zawodników.
ChudY jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
stare 31-07-2010, 13:40   Post #9 (permalink)
Awatar decode

Podejrzewam, że jeśli chodzi o licencję to jednak trzeba wyrobić. Jest to jednak inny sprzęt, inny regulamin (z którego jest egzamin), inne warunki ścigania. Dla pewności warto zadzwonić albo wysłać mailem zapytanie do PZM.

Puchar GKSK to zawody ogólnopolskie dla kategorii nazywanej obecnie Open. Poniżej wyciąg z regulaminu.

"2. Szczeble mistrzostw kartingowych

Mistrzostwa kartingowe przeprowadza się na szczeblach:
a) ogólnopolskim: Międzynarodowe Kartingowe Mistrzostwa Polski, Kartingowe Mistrzostwa Polski, oraz zawody Pucharowe,
b) strefowym: Kartingowe Mistrzostwa Stref,
c) okręgowym: Kartingowe Mistrzostwa Okręgów."

W skrócie w kategorii Open jeździ obecnie sprzęt na ramach od dowolnego producenta, spełniających warunki regulaminu technicznego tej kategorii (dostępny na stronach PZM). Silniki dwusuwowe WSK, zgodne z regulaminem techn. kategorii Młodzieżowej 125 (M125) lub silniki czterosuwowe zgodne z regulaminem techn. kategorii Popularnej (też 125ccm). Te dwie kategorie jeżdżą obecnie razem jako kategoria Open. Sprzęt do Popularnej można nabyć od dystrubutora w sensownych cenach (info w komunikacie z poprzedniego roku na stronach PZM), silniki są plombowane, nie wymagają dużo pracy. Przy WSK trzeba się nieraz "trochę" napracować ale dozwolone są duże ingerencje w silnik. Osiągi są zbliżone, zwłaszcza na średnio szybkich i wolniejszych torach ale topowe silniki WSK wydają się być obecnie nieco szybsze (wyniki Chudego mówią same za siebie, nie ujmując oczywiście jego umiejętnościom). Słabsze lub czekające na remont silniki WSK (mój) na takich torach jak Gostyń jeszcze dają radę powalczyć z Popularną (P1 poprzednio w Gostyniu na KMS) ale do takiego wyniku potrzeba im też trochę szczęścia - sprawdź poprzednią relację Chudego. Teraz w Gostyniu na GKSK dałem radę walczyć z Bartkiem, który dysponuje zdecydowanie mocniejszym sprzętem ale coś miał wtedy nie tak ustawione. W Radomiu już nie miałem z nim i Danielem szans. Lekko zostawałem też za Popularną ale to już była kwestia przerywanej pracy silnika i właśnie jego zużycia, być może też ustawień. Moich wyników z Lublina nie ma sensu brać pod uwagę przy porównywaniu obu kategorii, bo nie miałem opon deszczowych, a przejściowe zupełnie nie dawały rady. Bardziej miarodajne będzie porównanie innych kartów. Generalnie osiągi są zbliżone, a jak to razem jeździ widać na filmikach.

Dla identyfikacji:
1 Bartosz Grześkowiak M125 (czerwono-biały kart)
5 Marcin Jagła Popularna (czerwony kart)
11 Daniel Nawrot M125 (biały kart)
14 Tomasz Jarzyk M125 (srebrny kart)
44 Wiktor Borowiak Popularna (niebieski kart, w Gostyniu teraz nie startował)
50 Robert Kliszewski M125 (czarno-żółty kart)
Pozostały kart (nie pamiętam numeru) to Worl Formula, nie klasyfikowany z nami, szybszy o jakieś 4 sek na okrążeniu.

Wyniki zawodów ogólnopolskich na http://www.kartresults.pl. Mam nadzieję, że to nieco pomoże się zorientować
decode jest offline  

F1 '79
Adrenaline starts to flow...

Odpowiedź z Cytatem
Rating: 14869 | Skill: 2.53 | OpenRating: 75
stare 31-07-2010, 13:44   Post #10 (permalink)
Awatar ChudY

no decode trochę uzupełnił moją wypowiedz, jeśli ktoś ma jeszcze jakieś pytania to służymy pomocą
ChudY jest offline  
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
gksk, iii, pucharu, runda

Narzędzia
Wygląd

Zasady Postowania