Cytat: Napisał
debek007
Hej. dzięki za odpowiedzi!
Karta chciał bym kupić, nie wypożyczyć.
Szukam wózka z manualną przekładnią (warto?), i z tego co znalazłem pozostaje tylko kategoria Easykart 125 Shifter

Albo WSK

3 biegi
debek007
Jak u nich z frekwencją?
Najlepiej sprawdź wyniki, do których linka podałem. Są też z poprzednich sezonów. Nie chciałbym nakłamać.
debek007
A co do kosztów weekendu ile wynosi wpisowe, Jakie paliwko się tankuje(ile za litr?)
"10. Ustala się na rok 2010 maksymalną wysokość wpisowego od zawodnika dla wszystkich kategorii we wszystkich cyklach imprez umieszczonych w kalendarzu sportu kartingowego (za wyjątkiem zawodów międzynarodowych) w kwocie 250,- zł. za każdą rundę. W opłacie wpisowego zawarta jest już opłata za transpondery. W przypadku uczestnictwa zawodnika w większej liczbie kategorii niż jedna podczas jednej imprezy, za każdą następną kategorię zawodnik wnosi opłatę 125,- zł."
Kojarzę, że za Puchar Winobrania 2009 w Zielonej Górze wpisowe dla Easykartów było 400 zł za jedną rundę ale to może były zawody poza cyklem. Easykart generalnie należy do tych droższych, a Shifter będzie raczej najdroższym ale tutaj lepiej wpaść na zawody i podpytać zawodników/dystrybutorów/osoby z teamów albo podzwonić po dystrybutorach.
Paliwo zazwyczaj Verva 98 z najbliższej, wskazanej w regulaminie zawodów stacji. Dla niektórych kategorii jest czasem (zawsze

) dystrybuowane przez organizatora ale nie wiem za ile.
debek007
Ile kompletów opon się zużywa średnio i jaki jest koszt kompletu(średnio drogiego

To znowu zależy od kategorii. W Easym, Rotaxie, ROKu nawet 2 komplety na jedną rundę. Niekoniecznie dlatego, że się do końca zużywają

Znajdź na stronie PZM w dziale komunikaty komunikat nr 2/2010 - wykaz opon na sezon 2010 dla wszystkich kategorii wraz z cenami. U nas slicki (twardsze niż gdzie indziej, narzucone przez regulamin) wystarczają nawet na pół sezonu.
debek007
Koszt serwisu karta, to na pewno różnie, ale taki silnik na długo starcza? Ustawiacie te wózki jakoś przed startem(nie licząc ciśnienia)?
Yo!
To bardzo zależy od teco co trzeba serwisować i nie sposób na to ogólnie odpowiedzieć. Nikt też za bardzo nie chce podać kosztu serwisu podczas zawodów, ale orientacyjny chyba wcześniej podawał Daniel. Silnik WSK wystarczy nawet na wiele sezonów, jak się "kończy" robi się remont i jeździ dalej. Silniki Rotax (kat. Senior Max) podobno wytrzymują bez remontu 1-1,5 sezonu. Worl Formula, która może wejdzie w 2011 podobno też tyle. Nie wiem jak Easy. Na pewno warto mieć na zawodach silnik zapasowy i na to pozwala regulamin.
Jeśli dobrze pamiętam to przełożenia dla Easy na dany tor są narzucone z góry. U nas się samemu dobiera. Reguluje się pracę gaźnika, czasem dyszę, czasem rozstaw kół, zbieżność i pochylenie z przodu (jak rama ma taką regulację), sztywność (jak rama ma). W WSK trzeba dodatkowo parę rzeczy kontrolować przed i w trakcie rundy, bo potrafi się coś rozregulować ale daje to też dużo satysfakcji (przynajmniej mi

), bo się zdobywa wiedzę o swoim sprzęcie i widzi się różnicę w jego zachowaniu. Chłopaki mają zawsze swoich mechaników, ja czasem jestem na zawodach bez mojego, więc jest trochę roboty, czasem wpadek i dodatkowego całkiem dużego zmęczenia, zwłaszcza w upały. Ale i tak warto