Były zapowiedzi, były oczekiwania i w końcu stały się one ciałem. Wczoraj, 8 marca, w budynku głównym PKOl w Warszawie odbyła się prezentacja w całości polskiego zespołu Verva Racing, który w sezonie 2010 będzie startował w serii Porsche Supercup. Team został powołany przez znaną nam wszystkim firmę PKN ORLEN i jest pierwszym w tej skali przedsięwzięciem dotyczącym wyścigów płaskich w historii polskiego motorsportu.
Pełna nazwa zespołu brzmi Verva Racing Team. Zatrudnieni kierowcy to młode talenty polskich sportów motorowych - dziewiętnastoletni Kuba Gieraziak i dwudziestodwuletni Robert Lukas. Z pewnością nie są to najbardziej znane nazwiska w polskich wyścigach, jednak możemy być pewni, że ta dwójka spełni pokładane w nich oczekiwania - w ich wyborze brał udział m.in. Krzysztof Hołowczyc pełniący rolę przewodniczącego Rady Ekspertów. Kierowcy ci mają już pewien bagaż doświadczeń z kartingu, niższych serii open-wheelerów, a także Porsche Carrera Cup.
Seria Porsche Mobil1 Supercup miała swój debiut w roku 1993 (dobry rocznik

) i od początku była jedną z serii rozgrywanych przy Formule 1 - na tych samych torach i w "okolicznych" terminach. A zatem Orlen spełnił wcześniejsze obietnice (mówiące, że będzie to coś "blisko F1"), choć zapewne nie do końca w taki sposób, w jaki byśmy sobie życzyli (GP2 toto nie jest). Orężem kierowców są Prosięta 911 GT3 Cup type 997 - auta zbudowane na podstawie Porsche 911 Carrera. Jak przystało na serię cupową, wszystkie auta są technicznie takie same - 420-konny (wcześniej 400-konny) silnik, sekwencyjna sześciostopniowa skrzynia zmiany biegów i ceramiczne hamulce Porsche (Porsche Ceramic Composite Brake, czyli PCCB). Całość waży 1120 kilogramów i jeździ na oponach firmy Michelin.
Pierwszy wyścig już 12 marca na torze w Bahrajnie. W całym sezonie wyścigów będziemy mieli 11; odbędą się one w Europie oraz na Bliskim Wschodzie.
Serwis
Wyprzedź mnie! zamieścił na swoich łamach bardzo ciekawy wywiad z jednym z kierowców VRT, Kubą Giermaziakiem. Porusza on wiele ciekawych kwestii i można się z niego nieco więcej dowiedzieć na temat przedsięwzięcia grupy PKN ORLEN, a także samej serii Porsche Supercup.
Ciekawe tylko, czy będą jeździli na swoim własnym paliwie
Źródło:
Wyprzedź mnie!