Szukaj:
PL EN ES
stare 01-11-2008, 12:43   Post #721 (permalink)
Awatar Race_Master

Kolejny fajny wyscig zaliczylem - Scigalem sie z gosciem przez 20 minut - zderzak w zderzak, odstpe 1-2 metry przez caly niemal race. Walka byla niesamowita ale wlasciwie ani razu nie moglem skutecznie zaatakowac. Te pontiaci po prostu maja za malo mocy zeby moc nagle gdzies nadrobic i jesli rywal jezdzie rowno i nie popelnia bledow to jest naprawde ciezko. Ale dzieki niemu pobilem swoj pb

Mam pytanko - zobaczylem ze niedlugo chyba ruszaja nowe ligi. I tak - widzialem ze jest liga w pontaiacach ADV i normalna. Ta pierwsza wymaga wyzszego rating (3.0) ktory na szczescie sie dorobilem
Pytanie brzmi: czy moge startowac w obu seriach po prostu zmieniajac przed wyscigiem rejestracje? I czym sie rozni seria ADV? Czy moj maly samochodzik dostaje wtedy jakies modyfikacje?
Race_Master jest offline  

Rating: 130011 | Skill: 7.96 | OpenRating: 0
Logitech G25 | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
stare 01-11-2008, 16:02   Post #722 (permalink)
Awatar Meth

iRacing 2011 Skip Barber Series

mozesz startowac we wszystkim co chcesz i na co pozwala Ci SR, skakac dowolnie miedzy seriami, nie ma problemu. Pojedziesz quala i wyscig + ewentualnie timetriala w rookie, zmienisz serie i to samo w advanced. Stymze seria rookie trwa 4 tyg. a advanced 12. Nie wiem czy jest sens jezdzic w rookie, wieksza szansa ze spotkasz tam jakiegos zoltodzioba ktory Cie przypadkiem wypchnie z toru. Juz lepiej jak chcesz 2 serie jezdzic to adv solstice i skip barber lub jakies owale, jesli Cie to kreci.

Jesli chodzi o roznice rookie/adv. to adv. ma luzniejszego arb z przodu oraz mozesz w secie zmienic: 1. toe z przodu i z tylu, 2. cambery, 3. caster i 4. cisnienie w oponach (to daje najwiecej). Silnik, zawieszenie, przelozenia sa takie same.

aha, jesli zalezy Ci na klasyfikacji generalnej to najlepiej jechac jeden dobry wyscig tygodniowo i zglaszac sie jak jest ponad 20 zgloszen, inaczej mozesz trafic na strasznie slaba stawke i np. za wygrana dostaniesz 80 pkt (gdzie w Solstice mozna zarobic nawet ponad 160 za wygrana). Jadac kolejny wyscig po jednym dobrym ryzykujesz, jesli cos skaszanisz albo ktos cie wypchnie dostaniesz malo punktow a punkty za caly tydzien na danym torze to twoja srednia punktow ze wszystkich wyscigow w danym tygodniu. Ja sie pare razy tez przejechalem na tym, albo trafilem na slaba stawke albo niepotrzebnie tluklem duzo wyscigow a wcale duzo punktow z tego nie bylo.
I jeszcze jedno, ja sie zorientowalem dopiero w przedostatnim tyg. ze zarowno w TT jak i w generalce wyscigow liczy sie twoje punkty z 8 najlepszych tygodni (a seria trwa 12)

Cytat: Napisał sergi
no gratsy Meth i Teq... wspominają o Was na pierwszej stronie
o milo nie sadzilem ze o 4. tych miejscach beda wspominac ;P
Meth jest offline  
Rating: 39981 | Skill: 9.78 | OpenRating: 0
stare 01-11-2008, 16:33   Post #723 (permalink)
Awatar Race_Master

Na skip barbera jeszcze mam za slaby rating (potrzebvny jest 4) ale postaram sie szybko to nadrobic

Co do punktacji wyscigow to wlasnie sie zastanawialem jak to jest bo przeciez jeden moze jechac wyscig za wyscigiem a drugi raz dziennie tylko i na jakiej podstwie ma byc wtedy klasyfikacja. Ale dzieki twoim informacjom rozwialy sie moje watpliwosci

Co do ovali to ja ich za bardzo nie lubie ale sprobowalem raz na mini torze (bardzo ktrotkim) w Legendsach w rookie i bylo naprawde duzo frajdy
Race_Master jest offline  

Logitech G25 | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
stare 01-11-2008, 16:56   Post #724 (permalink)
Awatar Meth

Cytat: Napisał Race_Master Zobacz post

Co do punktacji wyscigow to wlasnie sie zastanawialem jak to jest bo przeciez jeden moze jechac wyscig za wyscigiem a drugi raz dziennie tylko i na jakiej podstwie ma byc wtedy klasyfikacja. Ale dzieki twoim informacjom rozwialy sie moje watpliwosci
tylko tak jest w tym 13'tym fun week tylko ze codziennie masz inny tor. W normalnej 12 tyg serii tor zmienia sie co tydzien. Jedziesz quala np. w niedziele (kazdy tydzien rozpoczyna sie w niedziele o 1.00 w nocy) i twoj czas obowiazuje przez caly tydzien, za kazdym razem jak zglosisz sie na wyscig to miejsce na gridzie dostaniesz na podstawie swojego czasu z quala. Oczywiscie mozesz poprawiac czas quala ile razy ci sie podoba.

To taka uzupelniajaca informacja bo dolaczyles do iR podczas 13'tego tyg. ktory przebiega troche inaczej. A tak w ogole to poczytaj user guide i sporting code, tam wszystkie szczegoliki sa wyjasnione
Meth jest offline  
stare 01-11-2008, 17:01   Post #725 (permalink)
Administrator iRacing
Awatar sergi

Cytat: Napisał Race_Master Zobacz post
Co do ovali to ja ich za bardzo nie lubie ale sprobowalem raz na mini torze (bardzo ktrotkim) w Legendsach w rookie i bylo naprawde duzo frajdy
A w Legendsach Advanced jest jeszcze więcej frajdy. Nie dość że masz bodajże 20 KM więcej to jeszcze set można bardziej agresywny zapodać.
sergi jest offline  
Rating: 32013 | Skill: 10.00 | OpenRating: 0
stare 01-11-2008, 18:28   Post #726 (permalink)
Awatar Race_Master

Cytat: Napisał sergi Zobacz post
A w Legendsach Advanced jest jeszcze więcej frajdy. Nie dość że masz bodajże 20 KM więcej to jeszcze set można bardziej agresywny zapodać.
Ja bym wolal nie zapodawac bo zupelnie sie nie znam na setach na ovale wiec moglbym stracic tylko w porownaniu do innych
Race_Master jest offline  

stare 01-11-2008, 18:53   Post #727 (permalink)
Teq
Awatar Teq

Cytat: Napisał sergi Zobacz post
no gratsy Meth i Teq... wspominają o Was na pierwszej stronie
Gratsy Meth, pierwsza piątka w którejkolwiek z serii to nie byle co . Punktacja wyścigów przy małej ilości startujących, szczególnie dla wysoko finiszujących może być nieco zaburzona, inaczej Greger nie byłby dopiero trzeci. Tak jako mówi Meth, jeżeli czujemy się mocni to najlepiej zapolować na wyścig z dużą liczbą uczestników, dzielony na kilka gridów, wtedy punktacja jest najbardziej sprawiedliwa. To jest też powód dla którego w obecnej klasie B będą tylko po dwa wyścigi dziennie.

Gdyby jeszcze mlod dołączył się do rywalizacji, byłoby na pewno parę czołowych miejsc więcej dla nas .
Teq jest offline  
Rating: 11826 | Skill: 10.79 | OpenRating: 0
stare 01-11-2008, 23:53   Post #728 (permalink)
Awatar Race_Master

Jeszcze jedno pytanko - czy zeby wystartowac w serii (np. Skip Barber) musze oprocz auta miec wszystkie tory na ktorych bedzie ta seria rozgrywana czy po prostu moge sobie tylko pojechac na tych torach co mam a reszte opuscic? Bo cos mi sie wydaje ze chyba chca mnie naciagnac na 45 dolcow zebym kupil 2 tory
Race_Master jest offline  

stare 01-11-2008, 23:59   Post #729 (permalink)
Teq
Awatar Teq

Źle Ci się wydaje , nie musisz mieć wszystkich torów z danej serii. Tak w ogóle lektura sporting code wyjaśniłaby sporo twoich wątpliwości, jeśli nie wszystkie.
Teq jest offline  
Rating: 11826 | Skill: 10.79 | OpenRating: 0
stare 02-11-2008, 01:02   Post #730 (permalink)
Awatar Meth

rozdali licencje i sie okazalo ze wtopilem na wlasne zyczenie, nie doczytalem dokladnie Sporting Code i nie dostalem awansu z Class-D do Class-C :/ Startowanie w samej serii Adv. Solstice nie pozawala na awans z D do C, trzeba bylo w skip barberze albo Mazda jezdzic. Wystarczylo 4 byle jakie TimeTriale w Skipie zrobic i juz :/ To juz nawet na owalach zrobilem na odwal minimum timetrialowe zeby z rookie przejsc na class-d a w ROAD sie sam oszukalem ehh..
Meth jest offline  
Zamknięty Temat

Bookmarks

Tagi
iracing

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania