Ok, pierwsze wrażenia. Na wstępie powiem, że w PC1 nie jeździłem w ogóle, upalam tylko AC.
Wziąłem 911 GT3 R na Monzę, i jest dobrze. Ale nie bardzo dobrze, bo w FF brakuje mi informacji o poślizgu przednich kół i podsterowności. Jeździłem infomative i bawiłem się różnymi suwakami. Główna wiedza o blokowaniu kół płynie z pisku opon i bardzo delikatnego szarpania kierownicą. Ale takiego minimalnego. Podsterowność też głównie z dźwięku odbieram.
Reszta odczuć jest dla mnie ok, czyli kerby, trawa uciekanie tyłu itd itp. Nie mam problemu z łapaniem poślizgów, kiera zachowuje się tak jak się spodziewam.
Zachowanie auta, nic szczególnie zarzucić nie mogę, jest tak jakbym się spodziewał, wpada w podsterowność, jak przedobrzę to w nadsterowność itd. Oczywiście zawsze można toczyć wojny że w tym simie to już by leciał bokiem, a tu jeszcze się trzyma. Na pewno nie określiłbym tego jako simcade, nie czuję tu jakichś ukrytych wspomagaczy, ani nic z tych rzeczy.
Czasy na początek to ok 1.55, więc chyba w okolicy tego co być powinno (wiele pewnie zależy od ustawień pogody, temperatury itd).
W secie jest od cholery opcji, włącznie z wyborem typu dyferencjału, ilość sprzęgieł dyfrze itp. To akurat rzeczy których nie widziałem w AC np. Tylko dziwi mnie, że mogę sobie wybrać zupełnie inny rodzaj dyfra, nie sądzę żeby w realu Porsche dawało taki wybór. No i jak wziąłem jakieś drogowe auto to też miałem od cholery opcji do zmiany, których w rzeczywistości nie mógłbym zmienić.
To co mnie urzekło i sprawiło, że miałem banana na twarzy (jakiego daaaawno w simracingu nie miałem) to cykl pogodowy. Od lekkiego deszczu po porządne opady, w tym chyba wiatr jest brany pod uwagę bo wygląda to świetne. To, że deszcz pada w najpierw w jednej części toru, potem w drugiej, potem wszędzie, tu się tworzą kałuże, tam znikają itd, to jest świetne. Kałuże tak w ogóle chcą nas zabić i trzeba konkretnie uważać, nie wiem czy nie do przesady nawet.
Oprócz tego świetnie wygląda wschód słońca, wraz z całą atmosferą. Albo zachód i zapadający zmrok, gdzie reflektory na prostej startowej zapalają się. Cała ta otoczka robi świetną robotę.
Podoba mi się to, że mogę grę obsługiwać w VR, menusy są dobrze zorganizowane i przejrzyste.
Natomiast nie wszystkie samochodu są dobrze zrobione, wziąłem swoją ukochaną Zondę i kicha, FF luźny, nic nie czuć, nie da się prosto jechać

Także zapewne są samochody dobre jak i słabe, trzeba będzie po prostu znaleźć te dobre. Szkoda.
Co do grafiki to jeżdzę na ustawieniach jakie ustawiła gra, raczej niskie, ale i tak wygląda to mniej więcej na poziomie AC. Choć moim zdaniem VR w obu tytułach zamazuje jakość grafiki.
No i ciekawe jak działa multi, na razie tylko sam na torze się plątałem.
AI mnie nie interesuje, nie sprawdzałem.
Podsumowując, pierwsze wrażenia ogółem pozytywne, ale w FF brakuje informacji z przednich kół (nie jest to deal breaker dla mnie), nierówny kontent.