Szukaj:
PL EN ES
Wróć   SimRacing wyścigi online > Działy Tematyczne > Technika Jazdy

Podstawy (i problemy) wyścigowej jazdy

Zarejestruj się Projects Kalendarz Szukaj Dzisiejsze posty Zaznacz Wszystkie Fora jako Przeczytane

Technika Jazdy O tym jak dobrze prowadzić samochód i wykonać setup

Odpowiedz
LinkBack Narzędzia wątku Wygląd
stare 01-05-2008, 11:28   Post #1 (permalink)
Awatar Credt

Podstawy (i problemy) wyścigowej jazdy

Witam.
Wprawdzie temat "Podstawy podstaw jazdy" już istnieje, ale jest od dłuższego czasu nieaktywny i nie chciałem go zbędnie odświeżać. Poza tym mam nieco inne zapytania.

Najwięcej problemów sprawiają mi dwa, w zasadzie najistotniejsze elementy jazdy, mianowicie wytyczenie Best Line (lub Ideal Line, jak zwał tak zwał) oraz dohamowywanie przed ostrymi zakrętami, np. szykanami.
Czy BL idzie się nauczyć z samego treningu i poznawania trasy? Bo obecnie trenuję w GTR2 na Monzie (wiem, najprostszy tor, jaki się dało ) i jako tako zdążyłem sobie względnie wyrobić nawyk jazdy po BL. Jasnym jest, że wizualną pomocą mogą być biało-czerwone "pobocza" (nie znam fachowego nazewnictwa wyścigowego). Problem przychodzi - o dziwo - na prostych. Najczęściej jadę środkiem trasy, dopiero pod koniec prostej, gdy zbliżam się do zakrętu, zjeżdżam na zewnętrzną stronę. Czy jest jakaś zasada jazdy po prostej?
Druga sprawa - hamowanie. Jeżdżę i jeżdżę, ale za każdym razem hamuję nieco za szybko, przez co muszę jeszcze kompromitująco przyspieszać przed samą agrafką. Po prostu się boję, że samochód nie wyhamuje i skasuję bandę. Czy pomocne mogą być tablice, oznaczające odległość do zakrętu? Przy prędkości ponad 200 km/h hamuję troszkę za tablicą 200 m. Przy nieco niższej próbuję hamować przy 100 m. Ale zawsze "nie dojeżdżam" do łuku i muszę pocisnąć jeszcze trochę gazu, żeby nadgonić te metry. Najprostszą poradą byłoby powiedzenie, że "mam hamować później, niż normalnie", ale wbrew pozorom nie jest to dla mnie łatwe.
I przy okazji przypomniała mi się trzecia kwestia i kolejne.
Jak hamować? Normalnie to cisnę pedał do ok. 3/4 docisku i czasem wduszę do końca, ale jest ryzyko blokady kół. Czy zawodowo hamuje się pulsacyjnie? Czy może dociska pedał do podłogi i dopiero odpuszcza, "kontrując" przy okazji pedałem gazu?
Jedziemy dalej. Sprzęgło. Czy w Waszej lidze dopuszczone jest sprzęgło na przycisku? Bo mój wiekowych Logitech Wingman Formula Force GP (kąt 90) nie posiada takiego udogodnienia. Jedynie cztery przyciski, na które przydzieliłem patrzenie w lewo i prawo oraz do tyłu, a także limiter prędkości w pitstopie. Domyślam się, że automatyczny "clutch" jest u Was zabroniony, ale to nie problem, dostosuję się
Następna kwestia - gra. Obecnie trenuję na GTR2, ale mam zamiar zakupić rFactor. Pytanie tylko: czy (skoro obie gry wraz z Race 07 są uznawane za symulatory) we wszystkich tych tytułach fizyka jazdy jest bardzo podobna? W niedalekiej przyszłości mam zamiar wystartować w lidze WTCC, ale nie wiem, czy jak będę trenował np. na Race 07, to w rFactorze także sobie poradzę? Czy różnice w fizyce jazdy są na tyle zauważalne, że jedna gra może sprawić problemy, pomimo, że drugą mam już w paluszku?
I ostatnia rzecz - treningi są darmowe. Ale czy obowiązują na nich jakiegoś rodzaju kary za brak umiejętności? Chciałbym się sprawdzić w konfrontacji z innymi, ale obawiam się, że "będę siał spustoszenie" i zarobię sobie u Was in minus.

Proszę o cierpliwość i
pozdrawiam!

PS Dziękuję za ciepłe słowa w temacie "Przywitania". Na żadnym innym forum nie czułem się taki... hmm, bo ja wiem... ważny Nigdzie indziej nie ma atmosfery tak przyjemnej, zgodnej, rodzinnej niemal
Credt jest offline  

Ostatnio edytowane przez Credt : 01-05-2008 - 11:31
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 11:43   Post #2 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

Cytat: Napisał Credt Zobacz post
I ostatnia rzecz - treningi są darmowe. Ale czy obowiązują na nich jakiegoś rodzaju kary za brak umiejętności? Chciałbym się sprawdzić w konfrontacji z innymi, ale obawiam się, że "będę siał spustoszenie" i zarobię sobie u Was in minus.
Do póki nie spróbujesz to nie będziesz wiedział czy podpadniesz Podstawa to umieć przejechać czysto, niekoniecznie najszybciej okrążenia i umieć zachować się na torze tzn. nie powodować niebezpiecznych sytuacji i starać się nie psuć nikomu zabawy, to tyle Ja od dość czasu pojawiam się na treningach i na razie widziałem jeden wykop przez admina i jedno głosowanie nad wykopaniem kogoś z serwera, ale szczerze to osoby sobie zasłużyły i tyle. Także jeśli umiesz w miarę bezpiecznie jeździć to wpadaj na treningi WTCC i zobaczysz jak to wygląda. Poza tym na początku wcale nie musisz wyjeżdżać na tor wystarczy podpatrywać jak inni jeżdżą, ja tak przez kilka pierwszych treningów robiłem.

Ja uważam, że im więcej się jeździ - niezależnie od gry i fizyki to tym lepiej dla Ciebie. Najważniejsze to przyzwyczaić się do sterowania kierownicą, dobrze ją skonfigurować itd. Obeznanie z torami i wozami przychodzi później, jak już wybierze się moda i tor na którym się będzie jeździło np. wyścig ligowy. Do tego trening czyni mistrza
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W
32" Samsung LCD|Logitech G25|MX Revolution|CyberSnipa GamePad|Laptop Acer 5930G

Rating: 47968 | Skill: 8.92 | OpenRating: 3190
| Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 11:47   Post #3 (permalink)
Awatar Firekage

Cytat: Napisał Credt Zobacz post
Najwięcej problemów sprawiają mi dwa, w zasadzie najistotniejsze elementy jazdy, mianowicie wytyczenie Best Line (lub Ideal Line, jak zwał tak zwał) oraz dohamowywanie przed ostrymi zakrętami, np. szykanami.
Czy BL idzie się nauczyć z samego treningu i poznawania trasy? Bo obecnie trenuję w GTR2 na Monzie (wiem, najprostszy tor, jaki się dało ) i jako tako zdążyłem sobie względnie wyrobić nawyk jazdy po BL. Jasnym jest, że wizualną pomocą mogą być biało-czerwone "pobocza" (nie znam fachowego nazewnictwa wyścigowego). Problem przychodzi - o dziwo - na prostych. Najczęściej jadę środkiem trasy, dopiero pod koniec prostej, gdy zbliżam się do zakrętu, zjeżdżam na zewnętrzną stronę. Czy jest jakaś zasada jazdy po prostej?
Im wiekszy trening tym lepiej poznany tor , lepsze czasy a i znajomosc BL. To chyba kazdy z nas przerabial. Im dluzej jezdzisz , tym lepiej to wychodzi. Generalnie co do prostych to ja staram sie obierac ta strone gdzie pozniej mam zakret. Na najdluzszej SPA jade po lewej stronie (jesli nikogo nie ma , nie jedziemy wide , nie dubluje itd) dlatego , ze zakret pozniej jest w prawo. Tak dobiera sie jazde do zakretow. Sam pamietam jak przesiadlem sie w GT2 w rF. Moje czasy byly slabiutkie , ale setki okrazen i juz moglem walczyc. Tak samo na Magny , mimo dosc slabych qualow , walczylem przez 2h z innymi kierowcami Jadac srodkami przy zakretach tracisz.
Cytat:
Druga sprawa - hamowanie. Jeżdżę i jeżdżę, ale za każdym razem hamuję nieco za szybko, przez co muszę jeszcze kompromitująco przyspieszać przed samą agrafką. Po prostu się boję, że samochód nie wyhamuje i skasuję bandę. Czy pomocne mogą być tablice, oznaczające odległość do zakrętu? Przy prędkości ponad 200 km/h hamuję troszkę za tablicą 200 m. Przy nieco niższej próbuję hamować przy 100 m. Ale zawsze "nie dojeżdżam" do łuku i muszę pocisnąć jeszcze trochę gazu, żeby nadgonić te metry. Najprostszą poradą byłoby powiedzenie, że "mam hamować później, niż normalnie", ale wbrew pozorom nie jest to dla mnie łatwe.
Ja hamuje na wyczucie , nie zawsze bedziesz mial tabliczki , ciemniejszy asfalt czy slady hamowania. Skoro to Twoje poczatki to obieraj sobie tabliczki. Ja swoim BMW hamowalem na starcie (w zaleznosci od zakretu) albo przy tabliczce 100m , albo sekundy po niej (SPA > przystanek).
Cytat:
I przy okazji przypomniała mi się trzecia kwestia i kolejne.
Jak hamować? Normalnie to cisnę pedał do ok. 3/4 docisku i czasem wduszę do końca, ale jest ryzyko blokady kół. Czy zawodowo hamuje się pulsacyjnie? Czy może dociska pedał do podłogi i dopiero odpuszcza, "kontrując" przy okazji pedałem gazu?
Tutaj moze jestem w bledzie ale wypowiem sie odnosnie mojego GT2. Przy hamowaniu duza role odgrywa nastawienie sily hamowania ( u mnie 94%) oraz rozlozenie balansu hamolcow tak aby nie zablokowac kol , nie zrobic spina przy hamowaniu. Na Magny mocno cwiczylem ten setup i juz mam ustawione jako wyjsciowe na nowe tory. Jak ja hamuje? Wciskam pedal do podlogi bo przy moich nastawach auto nie zespinuje i nie zablokuje kol. Jesli jednak zdazy sie sytuacja , ze zaczyna mnie obracac to kontruje , ale silnikiem przez pedal gazu. Dodaje i auto odzyskuje stabilnosc. To na przystanku na SPA czesto przydawalo sie bo tam dohamowanie jest z predkosci kolo 230 w GT2.
Cytat:
Jedziemy dalej. Sprzęgło. Czy w Waszej lidze dopuszczone jest sprzęgło na przycisku? Bo mój wiekowych Logitech Wingman Formula Force GP (kąt 90) nie posiada takiego udogodnienia. Jedynie cztery przyciski, na które przydzieliłem patrzenie w lewo i prawo oraz do tyłu, a także limiter prędkości w pitstopie. Domyślam się, że automatyczny "clutch" jest u Was zabroniony, ale to nie problem, dostosuję się
Nie mam sprzegla przypisanego , w FIA jesli dobrze pamietam jest jakis automat , w GTL jest chyba tez auto clutch. Nie kazdy ma 3 pedaly w kierze.
Cytat:
Następna kwestia - gra. Obecnie trenuję na GTR2, ale mam zamiar zakupić rFactor. Pytanie tylko: czy (skoro obie gry wraz z Race 07 są uznawane za symulatory) we wszystkich tych tytułach fizyka jazdy jest bardzo podobna? W niedalekiej przyszłości mam zamiar wystartować w lidze WTCC, ale nie wiem, czy jak będę trenował np. na Race 07, to w rFactorze także sobie poradzę? Czy różnice w fizyce jazdy są na tyle zauważalne, że jedna gra może sprawić problemy, pomimo, że drugą mam już w paluszku?
Imho fizyki sa rozne. Pamietam jak dla funu sprawdzalem sobie GTR2 z modem PRS oraz rFactora ligowego. Te same setupy w BMW , ale juz Eau nie moglem przejezdzac w GTR2 na 5 biegu przy tych samych wingach. Imho roznice potrafia byc dosc znaczne , nawet w obrebie grupy aut , klasy. Teraz mamy testy FIA GT CZ i tutaj juz inaczej prowadzi sie BMW , F430 czy Prosiaka wzgledem innych.

Trening , poradzisz sobie.
Cytat:
Generalnie trening to trening , ale kary jednak sa...W zeszlym roku w czasie testow FIA GT zmieniano dosc mocno pacze ligowe. Mialem dluzsza przerwe , a jezdzilem i w GTR2 i w rF w GT1 autem F575. Po Magny , po przerwie wybralem to samo i sie zdziwilem. Znaczne zmiany w prowadzeniu , spiny. No moja wina , nie przetestowalem pacza. Wynik? Grozne oblicze Camera nakazalo mi przesiadke do GT2 czyli klase nizej. Mniejsza o zasadnosc , zmienione mocno pacze i taki rezultat. W sumie dzis jednak jestem zadowolony bo w GT2 widze jakas wieksza walke , a to mi bardziej pasuje , moze przez ilosc kierowcow.
Cytat:
PS Dziękuję za ciepłe słowa w temacie "Przywitania". Na żadnym innym forum nie czułem się taki... hmm, bo ja wiem... ważny Nigdzie indziej nie ma atmosfery tak przyjemnej, zgodnej, rodzinnej niemal
Jeszcze raz : witamy
Firekage jest offline  
Rating: -586 | Skill: -0.41 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 11:50   Post #4 (permalink)
Administrator
Awatar McLaren

Wyślij wiadomośc poprzez ICQ do McLaren
BL trzeba poczuc i jak sie ma doswiadczenie to nawet nie patrzy sie na ciemne slady na asfalcie, to sie czuje (te bialo czerwone obok toru to kerby / tarki). Wazne jest aby do zakretu podchodzic od zewnetrznej i to praktycznie tyle jesli chodzi o ogolna zasade BL

Co do hamowania to pulsacyjne raczej jest nie spotykane, samochody sportowe generuja docisk, tym wiekszy im wieksza jest predkosc. Wniosek jest prosty, przy duzej predkosci mamy wieksza przyczepnosc niz przy malej. Czyli przy duzej predkosci mozna mocniej wcisnac hamulec bez blokowania kol niz przy mniejszej. Technika ogolnie stosowana to docisniecie hamulca w poczatkowej fazie bardzo mocno i stopniowe jego odpuszczanie w miare zmniejszania sie predkosci (i docisku). Do tego dochodzi stabilizacja samochodu gazem itp ale na ta chwile nie zawracaj tym glowy . To ze hamujesz za wczesnie to bardzo dobrze, lepiej tak niz przestrzelic zakret . Jest tylko taka uwaga ze jak zaczynasz hamowac i widzisz ze jest za wczesnie troche i masz zapac to poprostu odpusc na chwile hamulec bo potem przed zakretem sie rozpedzac to troche nie za bardzo

Co do sprzegla to moze miec i na kierownicy (przycisk) lub wcale. Nie jest ono wymagane i spokojnie mozna sie bez niego obejsc.

Co do simow to fizyka jest jedna, moze ona byc odwzorowana lepiej lub gorzej ale jesli nauczysz sie na race07 to z przejsciem na rf nie bedzie zadnego problemu
McLaren jest offline  

Rating: 72251 | Skill: 6.46 | OpenRating: 0
Logitech G25 | VPP Pedal-Set | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 11:59   Post #5 (permalink)
Awatar Zenon

Z jazdą po prostej to jest tak że pośroduku generalnie jest niezalecene, bo blokuje się cały tor. Po prostu jedź tak, zeby nie musieć zmieniać toru jazdy przed dohamowaniem.
Dohamowanie przed zakrętem nie jest proste, to właśnie tam się często zarabia/traci sekundy . Możesz wspomóc proces hamowania ustawiając dyferencjał COAST na wyższą wartość, np. 50, i spróbować zahamować póżniej, generalnie na większości zakrętów zaczyna sie hamowanie w okolicach tabliczki 150/100 m., choć ja osobiście hamuję zwykle o wiele za wcześnie . Jest jeszcze technika zwana trailbrakingiem, polegająca na tym że nie kończysz hamowania tak jak normalnie, przed zakrętem, a trzymasz hamulec jeszcze w początkowej fazie wejścia w zakręt, dzięki czemu możesz zacząc hamowanie później niż normalnie - z tym że wymaga to dużej wprawy i ćwiczeń. Co do samej techniki wciśnięcia hebla, to zazwyczaj zaleca się wcisnąć hamulec najpierw do końca, a następnie stopniowo odpuszczać, tuz przed tym jak koła zaczna sie blokować.
Co do sprzęgła, do się nie przejmuj. Właściwie w żadnym simie (może poza netkarPro, ale chyba tez nie) nie jest potrzebne wciskanie sprzęgła podczas zmiany biegów, sprawę załatwia się poprzez lekkie odpuszczenie gazu przy upshiftach, i tzw. przegazówkę (trzymanie gazu) przy downshiftach. Naturalnie, posiadacze G25 stosują sobie technikę heel-and-toe, i to jest już real, ale da się i bez tego. Właściwie sprzęgło jest naprawdę przydatne na starcie (wrzucasz jedynkę i trzymasz obroty na sprzęgle) , i gdy wyjeżdżasz z pułapki żwirowej - wciskasz je by trzymac silnik na obrotach, więc zmapowanie do guzika spokojnie wystarczy.
Zenon jest offline  

Ostatnio edytowane przez Zenon : 01-05-2008 - 12:02
I've upped my attitude....up yours!

Rating: 70451 | Skill: 6.21 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 12:05   Post #6 (permalink)
Administrator WTCC
Awatar BzYczek

No to Zenon wymienił chyba wszystkie definicje jakie miał na temat hamowania Miejmy nadzieję, że się nie przerazisz
BzYczek jest offline  
Abit QuadGT|C2D E6600@3,4|OCZ 2x1GB@950|ASUS 8800GTS 320MB|Audigy 2|HDD500|Pioneer DVR-212|Corsair 520W
32" Samsung LCD|Logitech G25|MX Revolution|CyberSnipa GamePad|Laptop Acer 5930G

Rating: 47968 | Skill: 8.92 | OpenRating: 3190
| Logitech G25 + LC | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Łopatki
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 12:08   Post #7 (permalink)
Awatar Zenon

Jest jeszcze PANIC BRAKING. Hamulec do deski, zamknąc oczy i krzyknąć O *****!
Czasem działa
Zenon jest offline  
I've upped my attitude....up yours!

Rating: 70451 | Skill: 6.21 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 12:21   Post #8 (permalink)
Awatar Firekage

Cytat: Napisał Zenon Zobacz post
Jest jeszcze PANIC BRAKING. Hamulec do deski, zamknąc oczy i krzyknąć O *****!
Czasem działa
W moim przypadku nie zadzialalo Rozwalilem tylek Marcoone

Panic breaking , gdy zobaczylem go metr od siebie

Swoja droga , o tym ze przy duzej predkosci mozna hamowac do oporu tez dowiedzialem sie z forum
Firekage jest offline  
Rating: -586 | Skill: -0.41 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 12:37   Post #9 (permalink)
Administrator
Awatar LesiU

Best line wychodzi naturalnie, wraz z nabijanymi kilometrami na danym torze. Nie zawsze musi się ona pokrywać na przykład z podawaną (na zielono) w GTR2, aczkolwiek w większości przypadków większość jeździ podobnie.
Będąc na prostej, zwykle ustawiamy się do następnego zakrętu (jak Firekage napisał) trochę wcześniej. Na pewno trzeba też jechać przewidywalnie.

Sprawa hamowania uzależniona jest od dwóch rzeczy: znajomości toru oraz (przede wszystkim) znajomości własnego auta.
Sprawy toru nie muszę chyba wyjaśniać.
Z samochodem natomiast sprawa nie jest taka prosta, gdyż wyczucie go wymaga trochę czasu i przejechanych kilometrów.
Jeśli za szybko hamujesz, to w końcowej fazie trochę odpuść i tylko delikatnie dohamuj. Jeszcze jedna ważna uwaga: NIE WOLNO blokować kół! Jeśli podczas praktyki któreś koło stanie w miejscu to naucz się je odblokować popuszczając mocniej hamulec. Jak już odblokujesz koło/koła, to hamujesz dalej. Zablokowanie koła, nawet na "chwilkę", może wydłużyć drogę hamowania o kilka metrów więc warto się tego nauczyć.
Poza tym jak zahamujesz zbyt wcześnie to przyspieszaj, tylko już dojedź sobie ze stałą prędkością - będziesz widział ("czuł") o ile wcześniej zahamowałeś i przy następnej okazji postarasz się troszkę opóźnić hamowanie.
Przez takie podjeżdżanie czasami wchodzisz w zakręt za szybko i potem znowu hamujesz za wcześnie...

Auto sprzęgło jest u nas zakazane. Osoby nie posiadające trzeciego pedału mają przypisane sprzęgło pod przycisk. Jeden przycisk sobie wygospodarujesz jak usuniesz "Look back" - to samo można bowiem osiągnąć wciskając jednocześnie przyciski "Look left" + "Look right".

Fizyka za bardzo się nie zmienia. Zmienia się natomiast charakterystyka auta, jego zachowanie na torze. W Race07 auta mogą być na przykład bardziej podsterowne niż w naszym ligowym WTCC. Mogą inaczej się zachowywać w zakręcie/na dohamowaniu (w ligowym modzie tyłek dosyć łatwo wprowadzić w poślizg), jednak w obu przypadkach zerwanie przyczepności w przednionapędówkach spowoduje podsterowność więc doświadczenie zebrane w jedym simie na pewno w jakimś stopniu przyda się podczas jazdy w innym.

Treningi online są darmowe, jednak wymagamy od kierowców bezpiecznego zachowania na torze. Jeśli więc ktoś nie czuje się na siłach: spinuje co trzeci zakręt, ma problemy z panowaniem nad autem, to niech lepiej się jeszcze trochę podszkoli offline. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie aby wejść i biernie poobserwować innych kierowców, jak już zasugerował BzyczekMaruSha.
LesiU jest offline  
GŁÓWNY: Intel i3 2100; Asus P8Z68-V Pro; G.Skill 2x4GB F3-12800CL9D-8GBSR; EVGA GTX 580 1536MB; Enermax Modu82+ EMD525AWT; Logitech MX5000; Asus Xonar HDAV 1.3 Deluxe; Gateway 21" FPD2185W, Panasonic TH-37PV80;
WC: Heatkiller 3.0 LT; Koolance VID-NX580; Feser XC120; Swiftech MCP350; Aquacomputer Aquatube;
HTPC: Intel i3 540 [Akasa AK-CCE-7106HP]; Intel DH57JG; Elpida 2x2GB PC3-10600 CL9; Hiper HMC-1K53A-C1; Hiper HPU-1N200;

Rating: 107727 | Skill: 8.03 | OpenRating: 2690
Thrustmaster T500 RS | Logitech G25 | Logitech G25 | Hamowanie: Lewą nogą | Zmiana biegów: Sekwencja
Odpowiedź z Cytatem
stare 01-05-2008, 20:36   Post #10 (permalink)
Awatar tadzio

To ja przy okazji raz jeszcze o dohamowaniach a dokładniej przegazowaniach:
Ciekaw jestem jaką technikę stosujecie:
1. delikatnie uderzacie w pedał gazu przy każdej redukcji (czyli tak jak przykazano)
2. trzymacie pedał delikatnie wciśnięty przez cały proces redukcji

Metoda 2 jest łatwiejsza (sam ja stosuje) ale wydaje mi sie ze obniża trochę wydajność samego hamowania. Metoda 1 trochę mnie odstrasza- wydaje sie bardzo trudna do opanowania...
tadzio jest offline  
Rating: 1133 | Skill: 2.06 | OpenRating: 0
Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Bookmarks

Tagi
jazdy, podstawy, problemy, wyścigowej

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania