Witam.
Wprawdzie temat "Podstawy podstaw jazdy" już istnieje, ale jest od dłuższego czasu nieaktywny i nie chciałem go zbędnie odświeżać. Poza tym mam nieco inne zapytania.
Najwięcej problemów sprawiają mi dwa, w zasadzie najistotniejsze elementy jazdy, mianowicie wytyczenie Best Line (lub Ideal Line, jak zwał tak zwał) oraz dohamowywanie przed ostrymi zakrętami, np. szykanami.
Czy BL idzie się nauczyć z samego treningu i poznawania trasy? Bo obecnie trenuję w GTR2 na Monzie (wiem, najprostszy tor, jaki się dało

) i jako tako zdążyłem sobie względnie wyrobić nawyk jazdy po BL. Jasnym jest, że wizualną pomocą mogą być biało-czerwone "pobocza" (nie znam fachowego nazewnictwa wyścigowego). Problem przychodzi - o dziwo - na prostych. Najczęściej jadę środkiem trasy, dopiero pod koniec prostej, gdy zbliżam się do zakrętu, zjeżdżam na zewnętrzną stronę. Czy jest jakaś zasada jazdy po prostej?
Druga sprawa - hamowanie. Jeżdżę i jeżdżę, ale za każdym razem hamuję nieco za szybko, przez co muszę jeszcze kompromitująco przyspieszać przed samą agrafką. Po prostu się boję, że samochód nie wyhamuje i skasuję bandę. Czy pomocne mogą być tablice, oznaczające odległość do zakrętu? Przy prędkości ponad 200 km/h hamuję troszkę za tablicą 200 m. Przy nieco niższej próbuję hamować przy 100 m. Ale zawsze "nie dojeżdżam" do łuku i muszę pocisnąć jeszcze trochę gazu, żeby nadgonić te metry. Najprostszą poradą byłoby powiedzenie, że "mam hamować później, niż normalnie", ale wbrew pozorom nie jest to dla mnie łatwe.
I przy okazji przypomniała mi się trzecia kwestia i kolejne.
Jak hamować? Normalnie to cisnę pedał do ok. 3/4 docisku i czasem wduszę do końca, ale jest ryzyko blokady kół. Czy zawodowo hamuje się pulsacyjnie? Czy może dociska pedał do podłogi i dopiero odpuszcza, "kontrując" przy okazji pedałem gazu?
Jedziemy dalej. Sprzęgło. Czy w Waszej lidze dopuszczone jest sprzęgło na przycisku? Bo mój wiekowych Logitech Wingman Formula Force GP (kąt 90) nie posiada takiego udogodnienia. Jedynie cztery przyciski, na które przydzieliłem patrzenie w lewo i prawo oraz do tyłu, a także limiter prędkości w pitstopie. Domyślam się, że automatyczny "clutch" jest u Was zabroniony, ale to nie problem, dostosuję się

Następna kwestia - gra. Obecnie trenuję na GTR2, ale mam zamiar zakupić rFactor. Pytanie tylko: czy (skoro obie gry wraz z Race 07 są uznawane za symulatory) we wszystkich tych tytułach fizyka jazdy jest bardzo podobna? W niedalekiej przyszłości mam zamiar wystartować w lidze WTCC, ale nie wiem, czy jak będę trenował np. na Race 07, to w rFactorze także sobie poradzę? Czy różnice w fizyce jazdy są na tyle zauważalne, że jedna gra może sprawić problemy, pomimo, że drugą mam już w paluszku?
I ostatnia rzecz - treningi są darmowe. Ale czy obowiązują na nich jakiegoś rodzaju kary za brak umiejętności? Chciałbym się sprawdzić w konfrontacji z innymi, ale obawiam się, że "będę siał spustoszenie" i zarobię sobie u Was in minus.
Proszę o cierpliwość i
pozdrawiam!
PS Dziękuję za ciepłe słowa w temacie "Przywitania". Na żadnym innym forum nie czułem się taki... hmm, bo ja wiem... ważny

Nigdzie indziej nie ma atmosfery tak przyjemnej, zgodnej, rodzinnej niemal